Quantcast
天下貓貓一樣貓 www.catiscat.com.hk

奧林派 奧林巴斯 松下 4/3 及M43討論區 OLYMPUS/PANASONIC USER CLUB

熱搜: OM-D PEN-F G9 GX9 GH5 GH4 ZD MZD
樓主: bosco2005

其實你地信唔信em-5高iso真係咁堅

3萬

堂主

奧林打手集團

原帖由 zeroken 於 2012-3-19 15:04 發表

關咩事~~.....SONY機我用過3部..NR系比較勁...而且真系吾得ISO200都吾得拉....
總之.如果M4/3 ISO好..就要揾一堆理由去否定...所以我想講EM5..真系好到你吾信 ...

我想講其實一部機有進步不等於佢就要K.O.其他機/牌子
或者要否定其他機/牌子
玩器材玩到咁好無謂的
已有 2 人評分獎分 收起 理由
50後初哥 + 1 合理!
rakuten0811 + 1 我很贊同

總評分: 獎分 + 2   查看全部評分

奧林武僧

M4/3系沒辦法影人有淺景深真是有說人

1萬

準奧林宗師

原帖由 initials 於 2012-3-19 15:04 發表
其實我覺得如果只係試sensor/影像處理器能力,應該咁唔同牌子0既機用同一枝手動鏡黎影會好d,有d可能只係支鏡唔靚影響

到時對D高像素密度GE鏡又系吾公平....算啦.最緊要M4/3入面自己有進步就OK..ISO3200可用就可以..推到51200果D就留翻比FF機.
已有 1 人評分獎分 收起 理由
50後初哥 + 1 我很贊同

總評分: 獎分 + 1   查看全部評分

G.A.S 重度患者
http://doomsterkent.zenfolio.com

大弟子

原帖由 alvinleung 於 2012-3-19 15:06 發表

我想講其實一部機有進步不等於佢就要K.O.其他機/牌子
或者要否定其他機/牌子
玩器材玩到咁好無謂的

只係有一堆人接受唔到細片幅都有好成像呢點遮

小弟子 II

EM5個sensor用科學係解析唔到架喇, 一定係魔法嚟!!!!
你話我自吹自擂又好, 打JJ又好, 反正我都訂左貨了, 超期待!!
《楊威利語錄》
「信念不過是強烈的願望而已,毫無客觀的根據可言。
信念愈強,視野愈小,也愈無法正確的判斷和分析。
大體來說,信念是一個可恥的名詞,只要刊載在字典上就夠了,並不用嘴說說的。」
《野望篇》第七章\屬於何人的勝利

E300 x EP2 x EM5 x EPM1 x EPM2 x GRD4

3萬

堂主

奧林打手集團

原帖由 woodlcw 於 2012-3-19 15:14 發表

只係有一堆人接受唔到細片幅都有好成像呢點遮

高ISO追到其他已經解左一個心結,不用成日比來比去囉
剩返都應該追求下鏡頭質素,例如大光圈zoom
令人期待

1萬

準奧林宗師

原帖由 lazerlau 於 2012-3-19 15:12 發表
M4/3系沒辦法影人有淺景深真是有說人

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1761466&extra=page%3D2&page=11
[quote]
回歸正題
NEX7跟OM5到底那一部比較好. 我不談外形, 這是個人喜好. 我欣賞OM5的防震技術, 其他的, 沒興趣. 假如大小相若, 重量相若, 價錢相若, 看不到有理由去買小sensor. 回一回我老友KUME的問題, 有什麼相是M43影不到? 你去影一相半身/全身淺景深的相給我看好了. 不是一句我不影人, 就可以當沒有這回事. 問題是當有一張相你想要有淺景深而部機不能做到….. 你用了大sensor, 你可以去收光圈…..你用了細sensor, 做不到就是做不到. 你去了一個很暗的地方, 你想用高ISO, 不可用就是不可用. 我一向小用ISO400以上, 不過總有些時候要用…例如朋友聚會的留念照….[quote]
系出面.可能已經被洗腦.m4/3 sensor細到影人系沒淺景深....
http://www.mobile01.com/gallerydetail.php?id=18782&img=154902
mobile 01 25 f1.4蓋大樓:
雖然系比ff沒甘淺..但想再淺d還有45 f1.8同日後出75 f1.8.. 而並非做吾倒

G.A.S 重度患者
http://doomsterkent.zenfolio.com

大弟子

原帖由 alvinleung 於 2012-3-19 15:19 發表

高ISO追到其他已經解左一個心結,不用成日比來比去囉
剩返都應該追求下鏡頭質素,例如大光圈zoom
令人期待

又好老實講句...個人唔睇好果2枝X zoom...
35-100/2.8還好....12-35/2.8應該只有aps-c既16-50/2.8 level

3萬

堂主

奧林打手集團

原帖由 zeroken 於 2012-3-19 15:25 發表
系出面.可能已經被洗腦.m4/3 sensor細到影人系沒淺景深....                                                                                                                                                                  

睇同咩比,中長焦淺景深當然冇問題
不過wide angle (24/35等效)要有堪用既淺景深,目前的確冇

呢度FF就有價值了
APS-C都係算吧啦

1萬

準奧林宗師

原帖由 alvinleung 於 2012-3-19 15:30 發表

睇同咩比,中長焦淺景深當然冇問題
不過wide angle (24/35等效)要有堪用既淺景深,目前的確冇

呢度FF就有價值了
APS-C都係算吧啦

所以我講同ff比系吾夠淺. 但系有方法系做倒.做倒同做吾倒系好吾同....而且一堆踩m4/3沒淺景深d人本身都系用緊aps-c..FF都話..aps-c根本吾好得m4/3幾多..而且定焦多數都系用翻FF鏡,因為APS-C像素密度高關係..全開根本好勁色散+吾SHARP.要收1級以上光圈先見得人...所以根本好難太淺景深.
http://www.wretch.cc/blog/wingmanzero/10309022
其實20 F1.7同 12 F2都有淺景深.只系沒FF甘明顯
G.A.S 重度患者

2萬

奧林宗師

其實大家都忘了M43既賣點並不是高ISO 畫質、亦不是淺景深,只係以輕便同畫質取個平衡吧,M43 既定位始終都唔係同FF 大機爭,其實贏到入門APSC 單反已經比多你,大家無謂用FF機去「屈機」吧,再講,要淺景深上中幅、大底果D咪仲勁,塊sensor size差咁遠有乜好比?

小弟子 II

原帖由 zeroken 於 2012-3-19 14:59 發表

我都系果度會員... 已經吾系甘方便講嚕...ISO吾好果陣就猛插...E+話拍得住APS-C.,..一系就吾信.一系就話比果D系幾年前出.如果出後續APS-C又會贏翻幾多幾多...講多幾句又變左打飛滋..都系算~~...而且果邊覺得M4/3系 ...

我都係果邊玩開, 見有人自己rank C>N>P>S
Samsung NX200

入室弟子

見到有進步, 我覺得已交功課.
M43 更有交代.
如再tune好D應該放係E系, 唔係OM-D.
E系對5D2先係正路
同時之前OM出聲有develop E系,加埋lei 粒,期待..
chris0723 + 1 我很贊同

1萬

準奧林宗師

原帖由 w2w 於 2012-3-19 15:49 發表
見到有進步, 我覺得已交功課.
M43 更有交代.
如再tune好D應該放係E系, 唔係OM-D.
E系對5D2先係正路
同時之前OM出聲有develop E系,加埋lei 粒,期待..

我就覺得4/3吾夠輕同細.如果玩E5呢D SIZE機..真系不如玩FF. 反而我覺得要出多D OMD呢類機. 再將4/3個光學延續去M4/3.出翻幾支大光圈變焦.好似12-35 35-100...但我就比較希望OM會出支F2版
50後初哥 + 1 我很贊同

G.A.S 重度患者

2萬

奧林宗師

ISO6400 關NF 仲好過E-5 開NF