Quantcast
天下貓貓一樣貓 www.catiscat.com.hk

奧林派 奧林巴斯 松下 4/3 及M43討論區 OLYMPUS/PANASONIC USER CLUB

熱搜: OM-D PEN-F G9 GX9 GH5 GH4 ZD MZD
查看: 13684|回復: 95

遲來的雙修曲線文 (Canon 5D Mark II)

1萬

準奧林宗師

第一次拿起相機拍照已經是許多年前的事了. 中六那年的暑假一邊看書, 一邊去工聯會學攝影, 用的是老爸的NIKON F3+AIS 24/2.8. 往後的日子一直放下相機 (主因係無錢), 直到做左幾年野, 先買第一部相機 (Canon Powershot S50), 又幾年了, 終於有D閑錢, 由CoolPix P5000開始了這個燒錢的不歸路...這年年初我入了Canon 5D markII

(很抱歉現在才寫, 因為自覺一直拿不準5D2...)

重量/體積/造工 – 一直以為135FF DIGITAL 相機會很重很大, 拿上手才覺得跟E30的感覺其實差不多. 不過C記D相造工感覺不是太好 (可能係個人偏見啦), 快門振動好像比OM4/E30還要大, 5D2應該和E520差不多吧

畫質 – 去到XXHOME C記個科林, 唔少人會話俾你知5D2 畫質好得. 不過, 其實佢地講緊乜呢? 沒錯, 解像度: 21MP的SENSOR解像度真的是很恐佈的 (用raw先係喎, d jpeg 似手機), 不過也相當考驗鏡頭的能力 – 以一般老手動鏡而言, 24-50mm基本上要收到1-2級光圈少見得人(以銳度, 反差, 暗角和紫邊而言), 50mm以上收1級光圈即可, 24mm以下的你唔洗諗, 鏡皇先有合理質素. 喜歡數毛的朋友可能會很高興, 幾乎所有手動鏡收至F5.6之後都可以數毛的, 原因是135的21MP, 密度其實只等於43的5.25MP, 意思就是如果上了43的手動鏡解像力足夠的話, 那麼5D2一定足夠, 問題只在於WIDE鏡的邊位成像而已. 另, 請不要再說E5可以數毛了, 這句話只顯得你很井底 (整個43系統的最強處, 不在解像度). Dynamic Range方面, 5D2表現其實很不濟, 比E30還要差, 不過也是受惠於21MP, 後制推光的空間很大. 至於高ISO 低noise方面, 聽說ISO3200也是很滑的, 但顏色還原方面就不清楚了. 我自己也沒有仔細的比較過.....反正我自己很少用200mm以上的鏡頭, 也很少在無光的情況下拍照....ISO 1000可用我已經覺得好無敵.

除塵系統 – 每換一次鏡, 即使再開幾次除塵, 都總會有塵, 番到屋企汁到訓o係度.....究竟係sensor大, 容易有塵, 定係個除塵技術廢呢?

對焦系統 – 九個對焦點, 得中間一點係雙十字. 而九個對焦點只占總篇幅的三份之一面積左右.....咁樣的對焦系統, 簡直係頂級價錢, 入門享受, 我會理解為”唔該你手動對焦”, 而事實上, 5D2原廠果塊磨沙對焦屏, 都係經常賣斷市的.....而家我用磨沙對焦屏+放大器, 手動對焦也很舒服, 而且命中率高於九成.

鏡頭群 – 唔好意思, 借朋友支EF 50/1.8影左幾張發覺慘不忍睹之後, 我沒有使用過任何EF的鏡頭, 一是對焦系統廢, 根本用唔到AF, 二是價錢比同級手動鏡貴 (仲要係貴好很多果種), 三是體積和重量大很多. EF  mount 能夠上的有Nikon F, Leica R, Contax /Yashica (大部份), Pentax K, Olympus OM, M42等 (有錯/遺漏請指正). 不過聽說紅圈L鏡是很好的, 但用得這個價錢, 我絕對不會買EF (當然只得L鏡同菜/奶有果D就例外啦, 如: Zoom Fish, 24/1.4, 35/1.4, 85/1.2, 135/2等等)

好, 關於整個C記系統的配合, 讓我們現在來模擬一下一個新手入門買了C記後的路程, 以作一個小結:

你對相機或攝影一無所知, 見到其他朋友用C記影相"有景深", 反正又有閑錢, 見到大部份人用C記, 肯定無死錯人. 於是你去入左部50D/60D. 試影左幾日, 你發覺唔對路了, 係"有景深", 但D相好濛, 唔清, D色淡同好怪. 於是你覺得需要技術, 上去最多人上既XXHOME請教D大大.

噢, 原來C記D JPEG係唔得的, 一定要用RAW, 噢, 原來是你對焦技術有問題 (係, C記的對焦問題, 係你既技術問題, XXHOME D人話既), 噢, 原來係支KIT鏡唔得. 咁買邊支好呢? 副廠 (唔係也, 副廠喎!)? APSC 鏡 (選擇又唔多!)? 其中一個神來之筆話俾你知, 用C記唔用L鏡, 即係無用過C記, L鏡色彩表現一流! 於是你建立左一個偉大既夢想, 入L鏡, 上FF!! 你辛辛苦苦儲左幾年錢, 買左幾支L ZOOM鏡, 仲練得一身好體格.

又幾年後, 呢一日終於來臨, 你夠錢上FF, 你入左部5D2!!! 對攝影有D認識既你, 終於唔洗忍受CROP機1.6X用L鏡果D奇怪焦段!! 但係問題又黎LA, 5D2的對焦系統比你以前部50D/60D仲要雞, WIDE鏡邊位成象慘不忍睹, 支17-40L同16-35L 完全係TUNNEL FILTER!!! 於是你頂唔順, 想賣左部5D2,入部二手1DIV.....但發覺依然係1.3X既CROP機, 你支24-70即時成為31-91, 你仰天長嘆, 問世上仲有邊支STANDARD ZOOM WIDE END係30mm以上......

一怒之下, 你走上去XXHOME講哂你D心聲出黎, 跟住唔少大師回左你, "我咁多年都係用中間一點對焦, 唔明你有乜問題", "買機唔送技術", "5D2對焦係廢, 上1仔啦", "我而家就係右手5D2+24-70, 左手1DIV+大白, 頸掛60D+10-22, 仲練得一身肌肉, 唔係抬住三部野, 點出門口呀"....最後你轉左去N....
跟43的比較? 跟菲林的比較?
其實, 比較是毫無意義的. 只是不同系統有不同的特長, 鏡頭群的特長也不同, 我也沒有特定的去問人, 到底是我F3, E520, E30, EP2, 5D2或是正片+V700的照片比較好看, 還是同樣的爛. 我只覺得一張相片是否好看, 個人覺得採光, 測光和構圖佔了九成以上的比重. 或許, 我對所謂攝影的熱情, 不在器材上 (雖然成日睇器材), 而是在拍的那一刻.

點解要雙修?
我本來的系統係M43+OM菲林機, 本來相安無事, 不過幾個月前來北京做野, 唔想帶部SCANNER, 呢度沖掃的質素都唔係好好, 但係幾支愛鏡 (Z35/2, Z50/1.2, Z90/2) 實在捨不得.......問題是, 如果要令老鏡整個成像圈的番生, 又唔改鏡的話, 到底仲有咩選擇? 各位手動鏡同好, 對於5D2, 總括來說我是很滿意的, 而且用了EF MOUNT, 可以選擇的鏡頭以倍數上升....不過說到底, 菲林的細緻光暗和色彩過渡, 卻是令人無法忘懷的.

最後是些5D2的爛圖....
花 (北京): http://www.omuser.com/viewthread.php?tid=153874
街拍 (香港): http://www.omuser.com/viewthread.php?tid=157580

ZE 2.8/21 開箱文: http://www.omuser.com/viewthread.php?tid=155355

Zuiko 21/3.5

Zuiko 28/3.5

Zuiko 35/2

Voigtlander 40/2

Zuiko 50/1.2
遊客,本帖隱藏的內容需要積分高於 500 才可瀏覽,您當前積分為 0

遊客,本帖隱藏的內容需要積分高於 500 才可瀏覽,您當前積分為 0

Contax MP 2.8/60 C MMJ 開箱文: http://www.omuser.com/viewthread.php?tid=151627

Zuiko 90/2

謝謝收看

已有 37 人評分獎分 收起 理由
bigcamel + 1 精品文章
rexling + 1 wow..... 90/2 + 5D2.....
chrisyuen + 1 我很贊同
kitikit + 1 精品文章
twinsgtr + 1 精品文章
見足C + 1 忠肯評論
KH~ + 1 精品文章
HKzooo + 1 精品文章
mryung2000 + 1 精品文章
ngsamson + 1 精選圖片
aorsh1 + 1 多謝分享
hung6388 + 1 多謝分享
eddiextcteam + 1 精選圖片
小亨 + 1 原創內容+相片超靚
xingqing + 1 你好型仔
achyytt + 1 謝謝報料
vincent_yun + 10 精品文章
萬念皆寂 + 1 精品文章
sevensister + 5 原創內容
ivanicch + 10 精品文章

總評分: 獎分 + 97   查看全部評分

omuser乜料心照,膠野有乜出奇

10萬

朱雀

死,原來我真係好懶,唔影RAW的

1萬

奧林尊者

我比較鍾意你用OM菲林機去日本果D相…
無敵兔哩D硬係差左少少咁…

小弟子

有心機的文
睇完雖然唔夠5D2 有乜過人之處
不過睇埋 D相,反而覺得好毒

3萬

堂主

奧林打手集團

原帖由 h0016927 於 2011-6-8 12:04 發表
另, 請不要再說E5可以數毛了, 這句話只顯得你很井底

呢句話,響呢個科林講,唔拜唔得  
(雖然我幾認同 )

9萬

堂主

原帖由 alvinleung 於 2011-6-8 12:33 發表

(雖然我幾認同 )

我都認同, 更認同樓主講影相主要講採光構圖

9萬

堂主

原帖由 h0016927 於 2011-6-8 12:04 發表
跟43的比較? 跟菲林的比較?
其實, 比較是毫無意義的. 只是不同系統有不同的特長, 鏡頭群的特長也不同, 我也沒有特定的去問人, 到底是我F3, E520, E30, EP2, 5D2或是正片+V700的照片比較好看, 還是同樣的爛. 我只覺得一張相片是否好看, 個人覺得採光, 測光和構圖佔了九成以上的比重. 或許, 我對所謂攝影的熱情, 不在器材上 (雖然成日睇器材), 而是在拍的那一刻.

3萬

奧林羅漢

Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10

原帖由 brotherten 於 2011-6-8 12:33 發表
有心機的文
不過睇埋 D相,反而覺得d鏡好毒

我覺得,d鏡乜味,5d2就出乜味,幾好
E-1, E-300, E-500, E-520, E-P1
14-42mm F3.5-5.6, 25mm F2.8, 40-150mm F4-5.6,  12-60mm SWD F2.8-4, 50-200 F2.8-3.5, M.ZD 14-42mm F3.5-5.6, M.ZD 17mm F2.8
Hexanon 50/1.4, Hexanon 40/1.8, OM 50/1.8, Vivitar 70-210/3.5, Leica-R 50/2

2萬

堂主

爛相博士

原帖由 vanvan 於 2011-6-8 12:36 發表

我都認同, 更認同樓主講影相主要講採光構圖

MF 真係幾好用的

Let's build a no smoking Hong Kong  |  I love Hong Kong I love GREEN         
[myFotop] http://fotop.harryballball.com

2萬

堂主

原帖由 alvinleung 於 2011-6-8 12:33 發表

(雖然我幾認同 )

我地連DC仔都要數毛,用菲林又數毛,連走焦都要數毛......
Ricoh+Pentax
Flickr ID= davmak.hk

2萬

堂主

原帖由 brotherten 於 2011-6-8 12:33 發表
有心機的文
不過睇埋 D相,反而覺得好毒

反而我睇開佢d菲林相,用5D2之後卻解晒毒
Ricoh+Pentax
Flickr ID= davmak.hk

入室弟子

年頭買的<--- 太好了..平而家咁多..

中間小結<--- 好鬼正..好精景..HAHA..

"買機唔送技術"<---至憎尼句..但在香港講講下器材不足時就一定會睇到..

好好睇得一個POST.. thanks 樓主...

大弟子

我很同意,所以我所擁有的L 鏡只在放潮箱for display only

E5 + 7-14SWD 12-60SWD + 50-200SWD + 50 F2.0 + 25 F1.4 + x1.4

GF2 + 14 F2.5 + 20 F1.7 + 45-200 + 14-42 + 14-40 F2.8

入室弟子

睇完之後解晒5D2毒.
對我lei D 用cheap cheap 電腦kei, 唔會用21M 出相, 佢細膩只係大pixel 遠睇. 密度其實只等於43的5.25MP.
editing 部機又辛苦D. 之後又要up 埋電腦. 又一深坑...

大弟子

..... 5D2的對焦系統比你以前部50D/60D仲要雞...

Really ?!
Toooo baaaad ...