Quantcast

奧林派 奧林巴斯 松下 4/3 及M43討論區 OLYMPUS/PANASONIC USER CLUB

查看: 22751|回復: 38

四月日本…新潟、長野、福島、宮城、岩手

小弟子 II

景點參考用,可以交流下景點相關既野

每次影相一刻都發夢如果有一個半個人因為睇到我某張相而去某個景點就好
不過事後睇返就會覺得諗多左

全集在此:
https://www.flickr.com/photos/sonotoki/sets/72157643866644664/

鳥屋野潟,新澙市(新潟)
- 新潟市內黎講賞櫻首選

白山公園,新澙市(新潟)
- 其實好少櫻花,但賣點係上午有倒影

やすらぎ堤,新澙市(新潟)
- 行去白山公園時會經過,一排一排咁唔算密,夜晚得幾盞燈…

加治川堤,新発田市(新潟)
- 好少人,有越後山脈做背景,值得一去。但交通唔方便,每日得幾班巴士

加治川治水記念公園,新発田市(新潟)
- 同上

新発田城,新発田市(新潟)
- 細,隔離公園沿護城河有櫻花,好快玩完。可以去加治川前/後順路黎。

上越市(新潟)
- 去高田公園經過

高田公園,上越市(新潟)
- 超多人。高田城+櫻花其實得一個角度影係靚,我事前無做功課所以錯過左。有兩條櫻花隧道,夜櫻唔錯

伊那公園,伊那市(長野)
- 好細既市民公園,但係因為有架SL所以有特色,去高遠前可以喺伊那北順路黎下

高遠城址公園,伊那市(長野)
- 比起高田公園少好多人但係橋上面永遠都有人.櫻花帶粉紅色,用左CPL後怪怪地咁。入場券一日內無限出入,但巴士趕唔到睇夜櫻的。

松代城跡,長野市(長野)
- 以前鐵路未廢線可以順路去下小布施,而家要特登坐巴士來回。對日本戰國有興趣既可以中途落一落車去川中島古戰場⋯

上田城跡公園,上田市(長野)
- 其實真係無咩野睇…但如果對真田幸村有興趣無理由唔黎下

松本市(長野)
- 去伊那、上高地、立山黑部等等之前都經過,唔多講

松本城,松本市(長野)
- 天氣好同天氣差係兩個世界。櫻花加松本城多數都係向東或東北影,上午背光。但係向西就有北阿爾卑斯連峰做背景。

大宮站,大宮市(埼玉)
- 入站前有彎位,影新幹線方便既地方

船岡城址公園,柴田町(宮城)
- 係欣賞白石川堤一目千本既好地方。園內有電車上山,又可以自己行上去,不過我無上。喺下面個站既左面有小草地,可以影到櫻花+電車。

白石川堤一目千本桜,柴田町(宮城)
- 喺船岡城址公園影落去的,唔洗上山頂,山腰個展望台已經好好,再上140唔夠用。東北本線算密,一個鐘有幾次俾你影。

白石川堤,柴田町(宮城)
- 船岡站同大河原站中間幾公里長既櫻堤,近船岡站嗰段可以影到櫻花加鐵路。我鐘意加治川多啲。不過行到近大河原站嗰邊,攤販/停車場之前,因為有高低差同彎位,所以成個畫面既2、3、6、7、8、9格都可以放到櫻花

田代島,石巻市(宮城)
- 貓奴黎講,玩一日係唔夠的…

塩釜神社,塩釜市(宮城)
- 境內櫻花唔多,但遇上夜晚有Lightup就好靚。

盛岡城跡公園,盛岡市(岩手)
- 櫻花唔多

北上展勝地,北上市(岩手)
- 觀光協會話只係四、五分開,好在無信。櫻並木黎講我覺得靚過白石川堤。草地影向櫻花係西北,陣之丘影落黎就向北,其實應該上午黎會好啲?馬車算密,慢慢行的話會撞到兩三次,不過好難無人…

陣ヶ丘,北上市(岩手)
- 北上展勝地入口附近既陸奧民族村,停車場有條樓梯可以上陣之丘。睇到一半北上展勝地全景,但太多樹…要攝到圍欄最左面先少啲啲樹枝。其實唔係好好景。

水沢公園,奧州市(岩手)
- 唔好為左櫻花而黎,除非你係長住日本…

国道4号,平泉市(岩手)
- 去開平泉既話可以行下,但無咩特別

花見山公園,福島市(福島)
- 好多唔同種類既花,山下有一小片油菜花田,山上有櫻花可以襯托雪山。

藤田川ふれあい桜,郡山市(福島)
- 郡山站只係一站距離,雖然唔熱門,但好多人去會津時經過呢度,之後都會搵機會黎一黎的…

三春滝桜,田村市(福島)
- 唔多介紹。日本三大櫻之首。夜晚好鬼凍。如果要影夜櫻就要星期六、日,因為平日巴士尾車太早。巴士係一日券。

鶴ヶ城,会津若松市(福島)
- 喺笠間稻荷神社前面少少地方,地下有兩三塊石板的,呢度啱啱好影到櫻花同鶴城既四六面

石部桜,会津若松市(福島)
- 去完三春滝桜再黎就會覺得呢棵好鬼細。而且後面已經係山,遠影既話好雜。喺平台前避開晒啲人後用7mm就啱啱好影晒全棵

已有 58 人評分獎分 收起 理由
alvinc8 + 1 精品文章
tommyli12000 + 1 精選圖片
ryansly + 1 精品文章
kevinl + 1 精品文章
AMD2500 + 1 精選圖片
henry3717 + 1 精選圖片
Riseman + 1 精選圖片
龍馬 + 1 精選圖片
1966matchyma + 1 精選圖片
puddin + 1 精選圖片
luilui0099 + 1 繼續努力!!!
lam_kinming + 1 精品文章
kazu + 1 精品文章
h0016927 + 1 精選圖片
白飯 + 1 精選圖片
les + 1 精選圖片
pennylau + 1 精品文章
bugki + 1 精選圖片
yinnlaa + 1 我很贊同
namtan + 1 精選圖片

總評分: 獎分 + 74   查看全部評分

小弟子 II

樓主,櫻花相好靚,我去過幾次東北都是大路城市,及夏祭, 沒有如樓主細心欣賞及拍下美好相片。田代島去年到過,好玩,今年同月同日再去-次。再落北九州藍島,亦叫貓島。上野野猿公苑及松本亦到過幾次,但今次會住金具屋及去四國道後温泉感受千與千尋的温泉屋.有檖機會要如樓主東北賞櫻之旅。 多謝分享。

2萬

奧林宗師

奧林武僧

想要的太多,需要的不多。
є-m5 | є-m10 : 12~40|12~32|14~140II|DG25.4|45 Macro
α850 : 35f2|80~200G|2470ZA|50.4ZA|85.4ZA
Leica DG / Zeiss ZA / Olympus mZD / Minolta G

小弟子 II

錯手改爛左個post無晒相,有排執返-_-
(搞掂返,手機貼flickr圖真係眼都朦)

入室弟子

不得了
A7 , GR , EM5 , GXR
VM 15/4.5 , VM 40/1.4 , VM 75/1.8
OM 24/2.8, OM 100/2.8, OM 200/4
Lumix 12-35/2.8, Lumix 20/1.7

[Flickr]
[Tumblr]

1萬

奧林尊者

好靚!同埋睇得出樓主做左好多功課(賞櫻地點)!~

btw, 上田城跡公園,有無關於真田幸村既遺跡/景點相睇下?

同埋去岩手o個陣有無順便去埋久慈市?

奧林武僧

Good weather~~All nice~~~

小弟子 II

rakuten0811 發表於 2014-5-23 09:52
好靚!同埋睇得出樓主做左好多功課(賞櫻地點)!~

btw, 上田城跡公園,有無關於真田幸村 ...

行去上田城途中好多真田十勇士既介紹、真田幸村像、家紋、歷史館
公園入面神社有個超大個既真田兜XD 等我返屋企搵下

不過有啲失望,因為我對真田幸村既印像係來自戰國Basara XD

我好想去久慈既小海女景點,但點計都計唔掂行程
非海女季節無shuttle去小袖海岸,得班次少得可憐既市民巴士
三陸鐵道又時間啱啱好咁搭二戸既JR巴士係趕唔到
一係搭的士,一係住一晚⋯

9萬

堂主

一路睇相一路浮起上杉,武田,真田,伊達,蘆名

1萬

奧林尊者

vanvan 發表於 2014-5-23 10:16
一路睇相一路浮起上杉,武田,真田,伊達,蘆名

鍾意日本戰國既,東北真係一個尋根既好選擇

只可惜而家唔係個個都敢去(就算敢去屋企人都唔俾去)

1萬

奧林尊者

vermicelli 發表於 2014-5-23 10:08
行去上田城途中好多真田十勇士既介紹、真田幸村像、家紋、歷史館
公園入面神社有個超大個既真田兜XD 等我 ...

o個邊又的確係"隔涉"左D既...

到七月D櫻花又謝晒...

anyway, 期待樓主關於真田家既相!~

入室弟子

大弟子

好靚呀

9萬

堂主

rakuten0811 發表於 2014-5-23 11:14
鍾意日本戰國既,東北真係一個尋根既好選擇

只可惜而家唔係個個都敢去(就算敢去屋企人都唔俾去 ...

我敢, 但呢期無銀