Quantcast
天下貓貓一樣貓 www.catiscat.com.hk

奧林派 奧林巴斯 松下 4/3 及M43討論區 OLYMPUS/PANASONIC USER CLUB

 找回密碼
 註冊
搜索
熱搜: OM-D PEN-F G9 GX9 GH5 GH4 ZD MZD
查看: 10198|回復: 16

過年前換左部車機同埋有制軚盤~

[複製鏈接]

202

主題

4

好友

1萬

積分

堂主

Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7

最後登錄
2020-6-2
在線時間
2161 小時
註冊時間
2005-1-27
閱讀權限
255
積分
12196
帖子
10440
發表於 2016-2-5 12:56:01 |顯示全部樓層
~~一直對部睇唔到中文字o既車機好不滿, 後來把心一橫不如換鬼左佢~~但搵過好多非原廠o既都好似無得百份百對應返晒所有原車o既setting~~後來搵到大陸凌度原廠車機, 6.5寸mon係可以換落去golf7度用~~再搵埋d資料, 搵埋人幫手搞左一大輪野之後, 終於去馬~~

呢部就係主機~~機號係3G0 035 877, 無carplay無導航, 因為我用唔著~~


隻mon, 先駁o黎睇下先, 寫住部件保護, VW MQB平台某d野要換就要解保護同匹配, 編碼之類總知就搞一輪好麻煩o既先換到~~


睇睇語言, 介面只可以揀英文同簡體字...雖則我英文唔係好得, 但為左好睇, 平時都係用英文介面, 真係睇唔明先轉簡體字睇係咩再set, 搞掂都轉返英文~kakaka~~


最緊要o既係呢個~~~丫~出到中文字, 太好了~


因為我部窮人版原本係用一體機, 手套箱無主機支架, 於是托個同樣熱衷於DIY o既朋友幫我o係外國搵左個右?車用o既手套箱支架~~寄o黎澳門, 跟住我再自己換~~真係多謝佢, 無佢幫手搵到呢件野我諗我都唔會換~~~最近佢搞掂左個定速巡航, 真係登佢高興, 遲下又到我整喇~


跟住就拉下線呀~~接下線咁o既, d制都係對插, 無咩特別, 拉線o個d都拉到熟晒~~窮人版原車機無電話, 所以要o係頂燈度加返個mic, 就係呢度~~穿返條線入車機主機度~


換埋?盤d制, 呢個要拆氣袋, 拆面板, 換氣袋下面條多功能線~~又要換?盤底o既頂班gateway~~咁先可以實現原車無o既多功能?盤~~呢隻仲有定速巡航功能, 不過整o個陣我唔知原來我地d golf 係無定速條線, 要入返條線去ECU度先可以用到, 呢個過左年再搞~~


死亡閃光~~因為換左gateway, 個gateway都要解保護同埋進行匹配, 咁先可以用到, 否則換左連部車都開唔到~~


而家搵大陸高手進行遠程解保護同匹配, 呢樣野我自己就做唔到架喇~~~


搞掂之後, 拆返晒d野落o黎寄左返大陸高手度, 進行平台激活, 即係刷機啦~~因為呢部主機要開藍牙就要寄返去搞, 我就順手叫佢地整埋駕駛模式同埋定速巡航~~呢d都要佢地搞完先用到~~

之後d野返到o黎就裝返好晒佢喇~~
車狀態~OK~~少左個start-stop rason, 後尾已經比我整返出o黎~~


跟住又整埋呢個2代MIB先有o既畫面, 叫think blue, 幾靚, 但無咩實際用途~~


撳menu制就係咁, 有morrilink, 不過我未買個usb/aux插頭裝, 所以無試到~~無貨, 要遲d先有~~


音聲o個d都無問題了~用得返~


呢個好緊要~~某程度上最大得益就係裝藍牙電話~kakaka~


燈setting, 全部出返晒~~




出問題了...胎壓o個度無得reset...



之後搞左一輪, 用ODIS搵左下終於知咩原因~~搞返掂~


hehe~呢個要換個OPS模塊先可以出到軌跡, 窮人版o個個係唔得~~


之後再買左個原廠翻蓋泊車cam裝埋, 搞掂, 好野~~



最緊要, 出到中文字, 以後唔洗再唔知歌名, 換歌好方便~~


另外中間錶板度亦都開通左可以睇到電話簿, 打電話時就咁撳?盤就可以了~~~?盤左邊d制係定速巡航用o既, 遲下先拉返條線再搞~~~係咁先~~:lol

已有 4 人評分獎分 收起 理由
見足C + 1 夠膽色
sevensister + 1 精品文章
rakuten0811 + 1 你好型仔
kevinfungkm + 1 你好型仔

總評分: 獎分 + 4   查看全部評分

6

主題

0

好友

313

積分

小弟子

Rank: 3Rank: 3Rank: 3

最後登錄
2016-10-24
在線時間
217 小時
註冊時間
2011-10-15
閱讀權限
50
積分
313
帖子
304
發表於 2016-2-5 13:30:41 |顯示全部樓層
Can't imagine it can be upgraded by self
New M4/3 user
Panasonic G3
Olympus OMD E-M5
Olympus 12-50mm ED f3.5-6,3
Lumix G 14mm f2.5
Lumix G 14-42mm f3.5
Lumix DG Summit 25mm f1.4
Lumix G X 45-175mm f4.0

142

主題

6

好友

1萬

積分

奧林尊者

Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8

最後登錄
2020-6-3
在線時間
5037 小時
註冊時間
2008-7-3
閱讀權限
255
積分
14808
帖子
12013
發表於 2016-2-5 14:02:43 |顯示全部樓層
Zoom: 12-35mm F2.8, 45-175mm F4-5.6
Prime: 7.5mm F2, 42.5mm F1.2, 75mm F1.8, 60mm F2.8 macro

613

主題

14

好友

7萬

積分

掌門

Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9Rank: 9

最後登錄
2020-6-3
在線時間
6292 小時
註冊時間
2004-7-19
閱讀權限
255
積分
76020
帖子
67708
發表於 2016-2-5 14:35:51 |顯示全部樓層
機身:EM1MK2 / EP2 / TG810 / OM4TI / OM1 /  OMPC / IS3 / BESSA-L / DAYI 617 / HOLGA 612 / CANON WP-1 / POLAROID 110B / PRIMO JR
AF:8f3.5 / 7-14 / 14-35swd / 35-100 / 50-200swd / ec14
MF:18f3.5 / 21f3.5 / 24f3.5 shift / 28f2 / 35f2.8 shift / 50f1.2 / 50f3.5 macro / 85f2 / 135f2.8 / 135f4.5 macro / 135f2 ed umc

125

主題

5

好友

1萬

積分

準奧林宗師

Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8

最後登錄
2020-6-2
在線時間
4859 小時
註冊時間
2008-3-25
閱讀權限
255
積分
17100
帖子
14869
發表於 2016-2-5 16:58:23 |顯示全部樓層
除咗話你係高手重要話你夠膽量。我最想要是CarPlay但我問過代理,我地d舊機update吾到,你知吾知有咩路數呀?

125

主題

5

好友

1萬

積分

準奧林宗師

Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8

最後登錄
2020-6-2
在線時間
4859 小時
註冊時間
2008-3-25
閱讀權限
255
積分
17100
帖子
14869
發表於 2016-2-5 17:04:21 |顯示全部樓層
其實最主要是否換了柜桶那部主機,原mon可以留用

202

主題

4

好友

1萬

積分

堂主

Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7

最後登錄
2020-6-2
在線時間
2161 小時
註冊時間
2005-1-27
閱讀權限
255
積分
12196
帖子
10440
發表於 2016-2-5 17:54:29 |顯示全部樓層
見足C 發表於 2016-2-5 16:58
除咗話你係高手重要話你夠膽量。我最想要是CarPlay但我問過代理,我地d舊機update吾到,你知吾知有咩路數呀 ...

我呢款係877, 另一款支持carplay同導航o既係877A, 一樣係6.5" mon, 好似係可以只換主機唔換mon~~不過唔係好知6.5 o既主機用返5.8" mon得唔得~~~裝法一樣好麻煩~~好似我咁要先裝部主機, 跟住比人解保護同匹配, 之後某d功能係用唔到, 要將部已經解保護o既主機寄返去大陸d高手度, 佢地刷機開通返晒所有功能~~

我揀877 o既原因係部機平, 三千人仔~~對於我原本又無藍牙電話又無得用泊車cam又顯示唔到中文字就好值~~但877A好似成四千幾人仔, 相對你原本部機, 只係多個carplay, 睇到中文字, 導航(都唔知地圖岩唔岩用...), update上去就好似唔係咁值喇~~~

丫~~你部GTI係唔係6.5" mon?

202

主題

4

好友

1萬

積分

堂主

Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7

最後登錄
2020-6-2
在線時間
2161 小時
註冊時間
2005-1-27
閱讀權限
255
積分
12196
帖子
10440
發表於 2016-2-5 18:05:29 |顯示全部樓層
見足C 發表於 2016-2-5 17:04
其實最主要是否換了柜桶那部主機,原mon可以留用

其實如果原廠肯做呢d改裝, 應該都唔少人會捨得比錢去改, 但佢地係唔會做~~因為真係花心機幾麻煩~~佢地做又收咁多唔做又收咁多點會幫人改丫~~因為要做解保護同激活功能係要有VW維修o既ACC同電腦去做~~設備上佢地最齊, 問題在於真係識去改o既師傅無乜, 佢地都唔會點研究~~~

125

主題

5

好友

1萬

積分

準奧林宗師

Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8

最後登錄
2020-6-2
在線時間
4859 小時
註冊時間
2008-3-25
閱讀權限
255
積分
17100
帖子
14869
發表於 2016-2-5 21:26:44 |顯示全部樓層
CANX 發表於 2016-2-5 18:05
其實如果原廠肯做呢d改裝, 應該都唔少人會捨得比錢去改, 但佢地係唔會做~~因為真係花心機幾麻煩~~佢地做 ...

VW好似話16年番的新車才有CarPlay.
我見台灣果d機係有中繁喎

202

主題

4

好友

1萬

積分

堂主

Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7

最後登錄
2020-6-2
在線時間
2161 小時
註冊時間
2005-1-27
閱讀權限
255
積分
12196
帖子
10440
發表於 2016-2-5 21:51:21 |顯示全部樓層
見足C 發表於 2016-2-5 21:26
VW好似話16年番的新車才有CarPlay.
我見台灣果d機係有中繁喎

係呀~~16年版新車係用第2代MIB, 好似而家o既GT同SE都係用緊第2代, 有晒中文顯示, 可以支援carplay, 不過要比錢開通個功能囉, 呢樣又係就算你肯比錢代理都會同你講唔得, 佢地開通唔到咁話~~~

202

主題

4

好友

1萬

積分

堂主

Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7

最後登錄
2020-6-2
在線時間
2161 小時
註冊時間
2005-1-27
閱讀權限
255
積分
12196
帖子
10440
發表於 2016-2-5 23:07:31 |顯示全部樓層
~~岩岩搵朋友部GT試左, 飛條鏡頭線入去佢部車機度試, 最後都係唔得, 無鏡頭畫面出現~~

125

主題

5

好友

1萬

積分

準奧林宗師

Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8

最後登錄
2020-6-2
在線時間
4859 小時
註冊時間
2008-3-25
閱讀權限
255
積分
17100
帖子
14869
發表於 2016-2-5 23:11:06 |顯示全部樓層
我問過代理我這一批15年機有冇得update到用CarPlay,但佢話吾可以

202

主題

4

好友

1萬

積分

堂主

Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7

最後登錄
2020-6-2
在線時間
2161 小時
註冊時間
2005-1-27
閱讀權限
255
積分
12196
帖子
10440
發表於 2016-2-6 09:15:35 |顯示全部樓層
見足C 發表於 2016-2-5 23:11
我問過代理我這一批15年機有冇得update到用CarPlay,但佢話吾可以

事實上係唔得, 一定要換主機, 連就顯示中文字都唔係更新固件就做得到得, VW d野真係好鬼奇怪~~越改得多知得多就越有咁o既感覺~~

125

主題

5

好友

1萬

積分

準奧林宗師

Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8Rank: 8

最後登錄
2020-6-2
在線時間
4859 小時
註冊時間
2008-3-25
閱讀權限
255
積分
17100
帖子
14869
發表於 2016-2-6 09:37:11 |顯示全部樓層
CANX 發表於 2016-2-6 09:15
事實上係唔得, 一定要換主機, 連就顯示中文字都唔係更新固件就做得到得, VW d野真係好鬼奇怪~~越改得多知 ...

如果佢部主機可以上綱咁會吾會好似相機咁update firmwear 就攪掂

202

主題

4

好友

1萬

積分

堂主

Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7Rank: 7

最後登錄
2020-6-2
在線時間
2161 小時
註冊時間
2005-1-27
閱讀權限
255
積分
12196
帖子
10440
發表於 2016-2-6 09:40:37 |顯示全部樓層
見足C 發表於 2016-2-6 09:37
如果佢部主機可以上綱咁會吾會好似相機咁update firmwear 就攪掂

update firmwear用SD卡, 見有VW後勤網有得賣~~不過唔係好知點update, 好似會涉及用到原廠維修電腦同埋ACC先可以update到~~仲有唔知有乜update~~有時d野未必有用~~
您需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

手機版|Archiver|奧林巴斯 松下 4/3 及M43討論區 OLYMPUS/PANASONIC USER CLUB

GMT+8, 2020-6-3 16:55 , Processed in 0.081248 second(s), 22 queries .

回頂部