Quantcast
天下貓貓一樣貓 www.catiscat.com.hk

奧林派 奧林巴斯 松下 4/3 及M43討論區 OLYMPUS/PANASONIC USER CLUB

查看: 5743|回復: 21

[修圖心得/教學] [找數] 數碼色彩討論和後制

1萬

準奧林宗師

寫在前面: 而家部部機都咁多FUNCTION, 又多FILM MODE, 其實真係好煩, 呢個SHOT搞呢啲, 果個位又要轉, 搞咁多野到底影得未, 所以個人習慣係拍攝時只關注構圖/曝光/對焦 (甚至全部用AWB), 後期得閒先對住部腦黎搞 (當然呢個都同手上用緊咩器材有關啦, 如果用DR寬容度比較好既, 其實曝光無乜所謂, 但相反影正片, 曝光既準確性基本上已經決定左張相既成敗…) 雖然話試過幾多牌子, 每部機都自問可以出到自己要既野, 但自問唔係咩達人或者大C, 呢個帖志在拋磚引玉, 歡迎各位討論同賜教. 其實色彩既野純為個人喜好, 雖然HAVING SAID THAT係有一定既BASIC RULES既, 好似冷色暖色同對比色咁, 呢啲就不在此討論了.

PS 再講一次, 顏色就好個人既, 極有可能你會覺得以下BEFORE甚至好過AFTER. 不過OK架, 正如你用蜷川實花既眼光黎睇森山大道既話個COMMENT只會係”搞乜春呀啲色同對比, 唔執好過好LOR”

你個WB錯左喎? 最勁就梗係用盡個DR啦?
香港城市晚上既燈花佈置其實非常難睇 (尤其係路燈), 以下兩張我用左個比較冷既色溫 (唔知點解我覺得個場景應該係冷色既), 二來圖片下方人太多 (細節太多), 加左對比同加黑減少細節, 同時人面都會比較突出
GR 原圖

GR 原圖

呢張我諗大家試機時都影過無數次, 同樣地我選擇左個比較冷既色溫, 同時加對比同加黑, 減少樓宇上一啲干擾既細節
A7+ZM 25/2.8 原圖

影呢張既時候應該係中午過後, 當時肉眼睇顏色係點我已經唔記得, 但用個比較暖既會舒服啲, 用右下角柱位做了ONE TOUCH WB
A7+ZM 35/1.4 原圖

其實貓毛邊有咁白丫, 同樣係做左ONE TOUCH WB, 令隻貓看上去更白, 對比無調整, 否則會損失貓毛啲細節

呢張係腰平隨便拍的, 因為見到個老細神情好正, 於是喺人群中就按SHUTTER了, 構圖同曝光當然唔係咁理想, 周圍既拉黑佢 (-blacks/-shadows/-white), 老細果個位係高光既, 都需要拉番落黎 (-highlights)

有影過落雪既朋友都知道 (係落緊雪, 唔係有積雪), 其實真係好L難影既, 呢張曝光差左啲, 需要拉番啲雪花出黎
A7+OM 100/2 原圖

C記同富記膚色最令? 影HIGHKEY比較好?
都市傳聞話呢個牌子影人最好喎, 又係咪呢?

首先黎富記:
遊客,本帖隱藏的內容需要積分高於 1000 才可瀏覽,您當前積分為 0

XP1+OM 90/2 macro 原圖

XP1+OM 50/2 macro 原圖

跟住睇下C記:
遊客,本帖隱藏的內容需要積分高於 1000 才可瀏覽,您當前積分為 0

5D2+OM 90/2 macro 原圖

5D2+OM 100/2 原圖

以上BEFORE都係AWB, 無郁過任何SETTING

我係點做架呢 (其實截圖右邊啲數都講左啲):
  • WB: 我個MON就無CAL過既, 所以除左肉眼判斷, 我更信ONE TOUCH WHITE BALANCE (截圖右邊, HISTOGRAM下面). 影人如果只係顧住還原現場光, 咁人面就肯定唔係靚, 我會用畫面中本來係灰/白既地方 (好似地下石頭衫呀咁). 還原番本來顏色之後其實已經都解決左大部份問題
  • +EV/拉CURVE: 如果採光好, 人面係剛好受光既, 咁WB已經可以解決左個問題, 但如果光源唔係正打喺面上 (頂光/暗位, 又或者係側光唔受光既另一面), 咁暗位就有可能係問題 (尤其係SONY同埋啲唔靚既負片, 之後再講), 需要+SHADOW
  • 如果仲覺得唔夠靚, 可試下WB 拉向藍, TINT拉向紫, YELLOW -LUMINACE/SATURATION, RED +LUMINACE/SATURATION

以上呢啲方法, 其實適用於大部份相機, 呢張就係D700影的 (以ISO 3200黎講其實唔錯啦):

另外, (真心唔係抽) KH大大用富記影女果輯啲色我覺得好OK, 我覺得叫佢出文大家分享下仲好

SONY啲色好怪LOR?
傳統C記個黃色其實係色弱既, 所以PRESET RAW/JPEG, 好少有人面瘀黃的情況. 但反而SONY既黃色起碼我覺得忠實 (咁黃種人係黃皮架嘛), 但有時暗位既黃色會有瘀既感覺 (後來試過VM, ZM同OM鏡之後, 發覺無咁靚既鏡, 暗位問題更嚴重), 加上佢個PRESET曝光值我覺得係UNDER既, 而且暗位個AWB就勁凍, 海底世界咁 (尤其SONY比較舊款果啲), 呢兩樣野搞唔掂, 影出黎人面膚色唔討, 當然以上為例富記同C記明顯搞搞個AWB就OK, 罪犯就搞多啲:

呢張應該係TUNE得最多既, 場地係CHINA P&E 2016, 其實展覽啲燈光係好難搞既, 支支燈色溫都唔一樣, 仲要係頂光 (即係人面會係暗位)
A7+FA*77

題外話:
之前做過個TEST, A7/XP1, 除左AWB唔同之外, 其實顏色真係無乜分別

呢度想幫SONY平反一下, SONY既RAW其實OK好推 (係除左暗住啲膚色之外, 但用靚鏡基本上就可以解決), 以下為一例:
OVER左兩個STEPS
A7+OM 100/2

最後以下幾張係6D, A7同XT1, 你又分唔分到邊張係咩機呢?

如果真係TUNE唔掂要救張相, 就轉黑白?
係呀, 無錯係一種方法, 以下為例, 其實黑白係咪可以有其他可能性?

呢位其實就係前大大個既果位MODEL, 不過呢張相我唔想成為J圖, 而係想加埋後面果排J佢果班, 所以為左減低個MODEL既注目度, 呢張就調成黑白了
XP1+OM 90/2 macro

講咁Q多做乜, 轉VSCO就掂晒?
VSCO其實我都幾鍾意用, 有啲情況調下WB, 加VSCO即刻OK

A7+ZM 35/1.4

但同時流失既細節都比較多, 用得多都幾悶

題外話:
以前啲人話咩負片菲林影咩好咩咩會色靚啲, 其實唔係無根據既, 但主要原因係因為沖晒店會因為唔同既片出唔同色. 負片本身既特質其實影響唔大 (彩負片之間, 你拎正片同負片黑白片比梗係無得比. 另外正片其實又係另一回事), 只有貴片同平片既分別 (仲有SCAN果個COLOR PROFILE). 所以坊間標榜咩負片有咩咩表現, 其實真係用黎呃啲潮童, 好好笑.

以下兩張都係用V700黎SCAN:

數碼相機我用過43, m43, 5D2, 富記X幾部, 而家部A7都用左兩年半左右啦, 總共用過既鏡頭都40-50支了. 好老實講, 同片幅既相機, 畫質出來唔會有太大分別, 影響更大既永遠都係曝光同採光. 後期TUNE色只不過係將前期既錯誤修正, 又或者將照片再稍稍再FOCUS啲.

以下既只有WB, 曝光同對比稍稍微調, 其實用意都係突出主體.
25 XP1+XF 35/1.4

26 A7+VM 21/4

27 A7+OM 90/2 macro

28 A7+OM 100/2

29 A7+OM 100/2

30 A7+ZM 35/1.4

小結: 攝影到底係乜東東呢, 有人覺得係玩具, 追下器材, 玩下新野, 有人可能係虛榮, 咩LEICA GLOW, 咩L鏡乜乜柒柒呀咁, 媽呀好毒, 有人又可能係圍爐取暖, 呃下LIKE, 自我感覺良好咁 又或者(自以為)可以約啲磨豆出街玩下, 又或可能只係簡單影下屋企個B……SORRY, 扯到好遠. 其實我想說的是, 攝影既目的係乜, 其實已決定左應該點樣調色, 對我而言, 除左紀錄照同旅行照之外, 攝影係FRAMING同減法的藝術, 而後制既目的都係喺呢度.

最後, 分享一張大家都可能見過既經典照片作結:

謝謝收看, 歡迎各位討論同賜教
已有 21 人評分獎分 收起 理由
osiris + 1 精品文章
polaypig + 1 精品文章
wilkin + 1 精品文章
playertwo + 1 精品文章
zaku_digital + 1 精品文章
Davmak + 8 原創內容
肥羊2006 + 1 多謝分享
henryxhenry + 1 精品文章
rakuten0811 + 1 精品文章
newbie + 1 精品文章
sevensister + 1 多謝分享
nowreading + 1 多謝分享
zeroken + 1 精品文章
raymondshe + 1 精品文章
lhylee2000 + 1 精品文章
ocean22 + 1 精品文章
twinsgtr + 1 精品文章
alvinleung + 10 精品文章
qbgabe12 + 1 原創內容
tridentz + 1 精品文章

總評分: 獎分 + 37   查看全部評分

omuser乜料心照,膠野有乜出奇

3萬

堂主

奧林打手集團

正,學到野

入室弟子

感謝分享,領教了,已收藏!^_^

小弟子

如果試過自己晒黑白相,而對黑白contrast 有點要求的都知,“後制“ 差不多是必須的。
但奇怪在現時數碼時代有人覺得 “後制“ 似係不當行為......!

1萬

準奧林宗師

nowreading 發表於 2016-5-17 00:49
如果試過自己晒黑白相,而對黑白contrast 有點要求的都知,“後制“ 差不多是必須的。
但奇怪在現時數碼時 ...

而家一般單反無反我覺得都要P下

3萬

堂主

奧林打手集團

nowreading 發表於 2016-5-17 00:49
但奇怪在現時數碼時 ...

有d人混淆左"唔識"同"唔應該"

又有d人執著直出,以為後制=懶/唔認真
其實影既時候就應該諗埋後製,呢樣係對素材同器材既尊重黎
已有 1 人評分獎分 收起 理由
nowreading + 1 我很贊同

總評分: 獎分 + 1   查看全部評分

1萬

奧林尊者

alvinleung 發表於 2016-5-17 10:47
有d人混淆左"唔識"同"唔應該"

又有d人執著直出,以為後制=懶/唔認真

後製其實無問題,只要唔係改到天花龍鳳就OK

而家反而係好多人懶得去後製,先去想搵部直出都OK既相機/系統
Zoom: 12-35mm F2.8, 45-175mm F4-5.6
Prime: 42.5mm F1.2, 75mm F1.8, 60mm F2.8 macro

大弟子

1. 執著機鏡組合的JPEG直出 (認為直出先係技術表現)
2. 誤解後期就係”換/Clone 走d野”

部份情況要後期先發揮到機身極限: 好似知道自己部機的DR,影個陣要Expose to Left/Right後期救番資料,又或者知道部機 ISO同軟件 (e.g DXO Prime Denoise) 配合下的極限,景深或快門又可以拿盡d...

入室弟子

係黑白菲林時代,黑房技術以及同照片上色是摄影師必須有的技能,非現時數碼時期可以想像!現代摄影已方便好多啦!

奧林武僧

追求直出理念係幾好, 但係難度都幾大, 尤其是要熟知部相機MON個色溫, SET啱色溫先影感覺好難

3萬

堂主

奧林打手集團

henryxhenry 發表於 2016-5-17 11:46
追求直出理念係幾好, 但係難度都幾大, 尤其是要熟知部相機MON個色溫, SET啱色溫先影感覺好難

...

同埋如果想響色溫度著手,營造某種氣氛
除非你影果刻已經諗好晒加有時間set埋K數同tint...
唔係好難直出做到

1萬

準奧林宗師

其實後唔後制我覺無可無不可, 當然都有USER覺得MASTER部機既SETTING係樂事

不過我覺得以下兩件事相當柒:
1. 強調JPEG直出, 當係技術
2. 後制用VSCO或者大幅PS, 然後話支鏡點點點

大弟子

h0016927 發表於 2016-5-17 12:03
其實後唔後制我覺無可無不可, 當然都有USER覺得MASTER部機既SETTING係樂事

支鏡點點點,所以要後制

2萬

奧林宗師

試鏡相:
評色靚但用VSCO  好似....
鏡頭得4類
1. 質素zoom
2. 輕便zoom
3. 質素fixed
4. 輕便fixed
如見大支, 就講 這是質素鏡頭 咁樣分類幾好, 最緊要簡單, 唔駛拗.
之後再加句鏡頭冇最好的, 只有適唔適合自己.

3萬

堂主

奧林打手集團

所以一直唔明台灣人d死硬直出派點諗

包括d乜大加爆大法,偏偏有人當神咁拜...