Quantcast
天下貓貓一樣貓 www.catiscat.com.hk

奧林派 奧林巴斯 松下 4/3 及M43討論區 OLYMPUS/PANASONIC USER CLUB

熱搜: OM-D PEN-F G9 GX9 GH5 GH4 ZD MZD
查看: 4991|回復: 12

[PanaLeica] 再次測試Panansonic Leica DG 100-400

大弟子

對於43/M43來說,原本X2後在長鏡方面是很有利,發展空間應該不小,但不知為什麼沒有好好把握,到了差不多全面轉到M43後先有一兩支長鏡, PANA大 43長鏡 一直是影都沒有(唔計大43時代, OM 有幾支天價SHG,光學成像好,但不是對焦慢(同時要指定一型號機EM1先可以快DD),就是天價,)MZD 中40-150現價已經回落到比較合理,但再長DD就只有300M F4,小弟自從在單反影生態時, 已經有用直焦及變焦鏡.當然定焦會比變焦鏡SHARP, 但靈活上比較差D.加上工作時間忙.暫時唔入太多鏡. 只買了PANA 支100-400.之前在網路上見到有些測試,(如果沒有預先說明是那支鏡,根本就差不多一模樣)。可能現時價格回落了,尤其是水貨。多了真正用家出現。言歸正傳, 剛剛有時間去一去影山櫻 prunus serrilata水尾, 陰天下同時帶了G85 /100-400, pen-f 40-150 pro比較(jpg 入電腦,只拉光暗同反差):
先來pana: G85+100-400

大背光,加三及再CORP

到OM pen-f 40-150 pro

再天再試100-400 在pen-f上有幾sharp(JPG OUT),可能pen-比G85像數多了些更sharp.

小弟只是一個普通用家,買器材是為了實用。

無反多修中
user

1萬

奧林尊者

43年代都有支90-250/2.8 , 當年呢個spec已經無敵啦 , 當時嚟講等效到500mm唔輸蝕而且畫質唔輸定焦 , 光圈造到2.8咪體現到43喺長焦上優勢囉 , FF近年至有死馬龍仔150-600咋 , 70-300/4-5.6亦未必輸俾呢兩支

大弟子

fredrace 發表於 2017-3-27 11:48
43年代都有支90-250/2.8 , 當年呢個spec已經無敵啦 , 當時嚟講等效到500mm唔輸蝕而且畫質唔輸定焦 , 光圈造 ...

我都講了,當年是有但個價一是太貴(唔系個個會用到top grade),二是當年機身真是比同期其他機差(當年有幸叫做試過朋友支90-250同當時出的E3)
90-250 是好(我心中想入多過支MZD328,不過要想清楚入EM1 MK2先會考慮)
無反多修中
user

奧林武僧

slauhk2002 發表於 2017-3-27 12:00
我都講了,當年是有但個價一是太貴(唔系個個會用到top grade),二是當年機身真是比同期其他機差(當年有幸 ...

發現有個可能係g85既bug⋯⋯
AFS+M速連拍,如果「一按到底」,拍攝時頭1張會冇左liveview顯示,即係黑屏第二張打後先有顯示,但係先半按快門對好再影又唔會有呢個問題,好彩AFC亦無問題⋯⋯否則拍動態好濕滯。

但本身連拍黑屏時間長及流暢度得60fps,要跟飛pan鏡真係有啲力不從心⋯⋯Em1ii 的殘念又泛起⋯⋯
Body:EM1iii/EM5iii/EM10ii/pen-f
zoom:1442ez/1218pro/14150ii/40150pro/45175/7538i
prime:7.5f2/818fish/12f2/15.7/25.8/45.8/75.8/17.2/25.2/45.2/384/mc20
flash:tt350/v350/v860

入室弟子

stanmkl 發表於 2017-3-27 20:51
發現有個可能係g85既bug⋯⋯
AFS+M速連拍,如果「一按到底」,拍攝時頭1張會冇左liveview顯示,即係黑屏 ...

買啦買啦...

話時話e-m1 ii連拍時個EVF係跟即時顯示既...者係同OVF差唔多, 唔似得第二D微單機咁, 全部都只係顯示岩岩影左既相... 里個真係好大分別

奧林武僧

bccheng48 發表於 2017-3-27 21:01
買啦買啦...

話時話e-m1 ii連拍時個EVF係跟即時顯示既...者係同OVF差唔多, 唔似得第二D微單機咁, 全部都 ...

呢方面對拍動態真係一個大問題⋯⋯以前係對焦跟唔上,呢家就感覺到顯示跟唔上⋯⋯⋯⋯唉⋯⋯
我試過set做30fps顯示,感覺同60fps時個情況差唔多,連拍時冇話更跟唔上的感覺,所以覺得係閉黑時間影响比較大⋯⋯用電子快門會改善但⋯⋯
用多排g85睇下可否克服/習慣到,亦再觀望一下em1ii

大弟子

stanmkl 發表於 2017-3-27 21:20
呢方面對拍動態真係一個大問題⋯⋯以前係對焦跟唔上,呢家就感覺到顯示跟唔上⋯⋯⋯⋯唉⋯⋯
我試過set做3 ...

針沒有兩頭利,你選擇得用EVF,唔多唔少應該知道會有機會出現上述問題(好像我同d patient 講利與害) 。買得G85點都唔會好得過EM1 mk2,而且我個人問題不大(多年前開始影生態手動鏡都用啦,有evf 快已經唔差).轉了em1 mk2 可以解決部份問題(你個心根本一早想去,不過只是時間問題, ha ha) ,但到em1 又有問題時又點?唯有 g85 做副機啦

奧林武僧

slauhk2002 發表於 2017-3-28 08:04
針沒有兩頭利,你選擇得用EVF,唔多唔少應該知道會有機會出現上述問題(好像我同d patient 講利與害) 。買得 ...

你有冇試下AFS m連拍有頭2張閉黑問題?

大弟子

stanmkl 發表於 2017-3-28 09:21
你有冇試下AFS m連拍有頭2張閉黑問題?

我昨晚在家有照你所說按做,但唔知是否個人習慣問題,很小會用「一按到底」,習慣半按快門.我想這部中LEVEL 機處理時BUFFER同CPU 唔夠快.但又不是影唔到相,以這個價格我接受到佢不足. 買TOP GRADE 機EM1 MK2 應該沒有問題.
無反多修中
user

2萬

準奧林羅漢

就你兩枝鏡黎講,PANA 1848 散景係靚少少,sharpness 就40-150 PRO 較佳,但呢枝都係衰二線性,後面一有樹枝就出晒黎,OM之M43後所出既鏡都千篇一律得個sharp 字,得最近枝25.2 好D,唉!奈何PANA 又傳出摺埋相機部,真係擔心歷史再重現

奧林武僧

hkueric 發表於 2017-3-28 09:50
就你兩枝鏡黎講,PANA 1848 散景係靚少少,sharpness 就40-150 PRO 較佳,但呢枝都係衰二線性,後面一有樹 ...

用落1848都唔少二缐,反而om7538真冇乜

2萬

準奧林羅漢

stanmkl 發表於 2017-3-28 09:55
用落1848都唔少二缐,反而om7538真冇乜

但以呢兩張黎講真係幾明顯分到

奧林武僧

hkueric 發表於 2017-3-28 09:57
但以呢兩張黎講真係幾明顯分到

呢2張應該不同焦段,入鏡的背景內容唔同,講二線性難以比較
Body:EM1iii/EM5iii/EM10ii/pen-f
zoom:1442ez/1218pro/14150ii/40150pro/45175/7538i
prime:7.5f2/818fish/12f2/15.7/25.8/45.8/75.8/17.2/25.2/45.2/384/mc20
flash:tt350/v350/v860