Quantcast

奧林派 奧林巴斯 松下 4/3 及M43討論區 OLYMPUS/PANASONIC USER CLUB

查看: 3435|回復: 39

我開呢個..奧林第一人??

1萬

奧林尊者

作為Sor9y 長期白老鼠(應該系).... 系要買完先可以數d問題出黎..

初步.
1. 其實吾系完全沒Blanding的. 對住電視機. LCD Mon高速快門就有.所以其實只系同em1 mk2同級. 要影呢d要用純機器快門(還要設定埋前廉都吾可以電子)
2. Buffer好大. 打極都未斷. 但清buffer好慢. 比em1 mk2慢好多甘.就算影單jpg都要等
3. 暗光對焦真系解決左...低光對焦速度比em1 mk2還要快dd(但好少.我覺得好多鏡頭都系m4/3會快d.鏡片輕d)
4. eye af都真係好勁. 好似搵野癡q住甘.還右側面.同縮個頭好細都得
5. 追焦連拍我都答你吾到. 因為訂左d鏡就未到 =-=. 果20張要夾鏡先有. 不過其實其他鏡頭都有15張.剩系聽到d假快門聲其實吾系太分到.我用大節瓜f1.4追焦都好高成功率..但未至於完全吾甩.不過日後拿到長火再試.
6. a9其實 AWB系已經解決左..沒怪色.沒黃.但要開個Setting (同OM一樣,迷之聲一早應該要有啦.) 個設定叫awb優先設定(白)
7. 低光evf已經沒曬a7 lag機問題 亦吾會勁多noise,. 低光都好清.. 終於都追到m4/3.
8. 我部系fw v1.. 沒過熱但其實呢幾日都吾系話真係好熱.
9.電真係好明顯進步..但又去吾到單反個水平. 1日都要2粒掛? (我得一粒)

結論: 都真系幾勁ge... 因為已經沒咩位可以入...插下佢.. 我其實都已經發現吾到乜大缺點..除左3皮都真系幾悲劇.(或者d快門聲真係好嬌情下.反正都係假.日後開放多幾種聲都吾錯.)
有沒人介紹個醫生醫下我個G.A.S病
已有 20 人評分獎分 收起 理由
laputahk + 1 你好型仔
m1131064 + 1 精品文章
garfieldso + 1 你好型仔
suresiu + 6 多謝分享
vincent_yun + 1 精品文章
sevensister + 1 第一人
garylam + 1 富貴白老鼠,勁!
samson2948 + 1 多謝分享
見足C + 1 你好型仔
foxpolo + 1 你好型仔
kachan + 1 寶貴的一分獻給你
scarlett + 1 多謝分享
rpks + 1 你好型仔
PainterG + 1 寶貴的一分獻給你
social + 1 你好型仔
andy350d + 1 你好型仔
atimania + 1 凶猛神器
cbaozakeruka + 1 有$$$ 真帥
xingqing + 1 你好型仔
timfung4/3 + 1 米米星人!

總評分: 獎分 + 25   查看全部評分

G.A.S 重度患者
http://doomsterkent.zenfolio.com

大弟子

咬一下牙簽個名就入手喇, 恭喜恭喜

1萬

奧林尊者

kazu 發表於 2017-6-17 20:14
咬一下牙簽個名就入手喇, 恭喜恭喜

我上網按的...
G.A.S 重度患者
http://doomsterkent.zenfolio.com

大弟子

zeroken 發表於 2017-6-17 20:23
我上網按的...

我仲以為你已經冇玩罪大tim

仲訂左邊支鏡? 1848?

大弟子

其實同EM1M2好似,但就係FF, 有錢又接受到重啲其實幾正,個EVF真係靚,shutter個感覺都比7R2爽好多,但唔明點解都只係得一個card slot支持UHS-II

1萬

準奧林宗師

zeroken 發表於 2017-6-17 20:23
我上網按的...

屈機都屈死!

俗家弟子

連拍追焦成功率,會唔會高過 em1-2 好多! (好怕師兄答係,會好傷心)

大弟子

hoooming 發表於 2017-6-17 22:04
連拍追焦成功率,會唔會高過 em1-2 好多! (好怕師兄答係,會好傷心)

應該會係,部EM1M2 update左firmware好似追焦差左……

小弟子 II

kazu 發表於 2017-6-17 22:11
應該會係,部EM1M2 update左firmware好似追焦差左……

唔係咁點氹你地買A9

入室弟子

追焦強加防震及FF已完美OK EM1.2 ,有$有力的拍友有福了
現役:EM1.2 + 12-40 + 40-150 + 7-14 + 45.8 + 25.2 + 30.5 +300.4
退役:EM5 + 12-50

大弟子

social 發表於 2017-6-17 22:54
追焦強加防震及FF已完美OK EM1.2 ,有$有力的拍友有福了

我諗唔會有人會響EM1M2同A9之間二選一掛,部機Target嘅客源唔太一樣。如果買家真係會拎呢兩部機一齊秤,咁OM應該已經好滿足喇。

1萬

奧林尊者

hoooming 發表於 2017-6-17 22:04

唔知。沒長火。如果你講tracking我答你系。
因為一個去到實用情度(a9) 但都系會間中飛去唔知邊。另一個就唔系太實用。但OM都話會出fw更新。等下應該OK

結論2個其實要快要準都系用單純caf好d。唔好用tracking。

我要用返長火打飛。又要試u turn果d先知a9系點。但em1 m2系 85~9成中。有次系30中29張。

但老實dp reviews都話a9定位系打Canon 1仔 同Nikon d5。 3皮半如果唔好過部em1 mk2。Sony不如返印度算

1萬

奧林尊者

kazu 發表於 2017-6-17 23:08
我諗唔會有人會響EM1M2同A9之間二選一掛,部機Target嘅客源唔太一樣。如果買家真係會拎呢兩部機一齊秤, ...

如果打飛。唔系追焦甘簡單
300 f4加 1.4x =800 f5.6
手持沒問題。
全片幅就算死馬鏡150-600都要 1.8kg 還要得 600 f6.3(質素差D)

當手持買返Sony100-400 加2x 大家都系800左右。但800mm f11。。ISO推到最少12800(好左果2級ISO岩抵消左)
結論:少打野外。室內運動。影人為主(唔會超過400mm甚至300mm)就a9/1仔/d5。 野外輕巧就玩返OM
已有 1 人評分獎分 收起 理由
cbaozakeruka + 1 謝謝報料

總評分: 獎分 + 1   查看全部評分

大弟子

zeroken 發表於 2017-6-17 23:25
如果打飛。唔系追焦甘簡單
300 f4加 1.4x =800 f5.6
手持沒問題。

其實A7搭長鏡唔好揸手,我之前A7M2搭70200f/4G已經唔好拎,A9搭2470GM我都覺得唔舒服。

1萬

奧林尊者

kazu 發表於 2017-6-17 23:59
其實A7搭長鏡唔好揸手,我之前A7M2搭70200f/4G已經唔好拎,A9搭2470GM我都覺得唔舒服。  ...

a9 同a7 mk2 我覺得手感上沒大分別
已有 1 人評分獎分 收起 理由
garfieldso + 1 多謝分享

總評分: 獎分 + 1   查看全部評分

G.A.S 重度患者