Quantcast
天下貓貓一樣貓 www.catiscat.com.hk

奧林派 奧林巴斯 松下 4/3 及M43討論區 OLYMPUS/PANASONIC USER CLUB

熱搜: OM-D PEN-F G9 GX9 GH5 GH4 ZD MZD
查看: 1900|回復: 22

[綜合] 日本3年生活綜合(updated)

入室弟子

2015年小弟去左日本工作,3年contract完左,今年4月嗰時返返香港。呢3年入面喺日本影左差唔多100gb ge相,或者喺度做下一個小小回顧。
大部分相都係E5+1435或35100,或GR2影ge。

[鐵路篇]
無錯,小弟係一個鐵膠,會山長水遠去J鉄路,尤其係d特別車,唔知大家估唔估到係邊幾條鐵路?

人手寫ge車飛,係囉,有D野唔係只講經濟貢獻

點解日本d新幹綫可以咁正,香港d膠鐵.....

作為一個鐵膠,除左J車,仲會J埋車站

同埋D無人駅

日本人喺電車車箱ge睡姿都算出名,手機相兩張

J完鐵路,順便J埋飛機啦,參觀左ANA同JAL喺羽田ge維修中心

[人文風景篇]
日本最出名當然係櫻花妹,不過呢樣野大家自己黎日本J啦
神宮外苑銀杏

其實我無日文基礎,去到日本亦無上過任何堂,但我間唔中會去做義工教日本小學生英文,有時d小朋友就教返我日文

呢張係一張偷拍相,心水清ge朋友應該睇得出係江之島電鉄,嗰時我垂低手拎住部E1+1435,見到咁靚ge光就禁快門盲拍,將直倒裁返做橫倒

有次喺個無人駅度等車,呢位年青人見我攞住支E5+35100,突然老遠衝過黎叫我幫佢影張相,但係我拎左部GR2幫佢影

信長之野望玩得多,應該要去現場J下d古戰場cosplay,騎兵鉄鉋都出埋,日本人真係好認真

呢度係我公司園區

其實喺日本沿住d防波堤散下步真係幾舒服

今年年頭東京落左場大雪

如果要配一句歌詞ge話,「當天整個城市,那樣輕快」最適合不過

[個人篇]
小弟除左係個鐵膠,仲係個登山膠,最鐘意上山開飯

白馬八方

3千米雪山我都登過

維他奶係我登山ge必備品

為ge就係睇雪山銀河

同埋日出

登雪山危唔危險?係真係會中伏ga,暴風雪嗰時就pk,能見度會跌到得3米都無

我ge終極目標係冬天攻富士山頂,但要再練下體能先,俾住張開山季ge日出

除左上山,有時會去下廢墟

或者比廢墟更廢墟ge地方,例如福島核事故災區

仲有呢輯温泉馬騮相,為我攞到px3非專業組ge金獎

唔知呢度有無wargame友,日本仔打wargame會cosplay動漫咁打

同D架妹一齊打game係最爽,我只好努力咁射呀射

喺日本3年,學識左skiing

喂,下星期六日再去滑雪好唔好?Snowboard都玩埋

係咪好正,後面D雪山

3年ge東京生活好快就完左

有時,真係夕陽無限好

喺離開日本嗰日,專程坐多次國內航線飛去大阪玩多幾個鐘,亦留低左呢張最後ge打卡相

多謝收看

有D相以前post過就唔重覆多貼啦,有興趣請去小弟其他日本album︰

日本蒸汽火車 http://www.omuser.com/thread-243138-1-1.html
東京人·渋谷·雪 http://www.omuser.com/thread-242697-1-1.html
福島県浪江町 http://www.omuser.com/thread-242361-1-1.html
川中島合戦戦国絵巻 http://www.omuser.com/thread-240025-1-1.html
地獄谷野猿公苑 http://www.omuser.com/thread-239411-1-1.html

已有 42 人評分獎分 收起 理由
Wayneling + 1 賜酒
tongsir + 1 仰望高級玩家
visu + 1 正呀喂
larryhk88 + 1 福利我收下來了
hong220778 + 1 我最期待的畫面出現了
Milan + 1 可以的話我俾滿分
walterto + 1 可以的話我俾滿分
omngck + 1 可以的話我俾滿分
sky + 1 可以的話我俾滿分
zeroken + 1 可以的話我俾滿分
atimania + 1 可以的話我俾滿分
kalok + 1 可以的話我俾滿分
timfung4/3 + 1 可以的話我俾滿分
smartec + 1 可以的話我俾滿分
Ch@nSiR + 1 可以的話我俾滿分
yl17 + 1
okoel + 1 仰望高級玩家
Grigri + 1 可以的話我俾滿分
PainterG + 1 可以的話我俾滿分
wkei + 1

總評分: 獎分 + 55   查看全部評分

大弟子

小弟子 II

張張都好靚

7萬

掌門

嘩 ! 好正好羨慕 ! 加精唔駛講野  !
很多江湖傳說其實都已不合用,因為時代會變,器材會發展,但只有江湖傳說不會進化。

機身:EM1MK2 / EP2 / TG810 / OM4TI / OM1 / OMPC / IS3 / BESSA-L / DAYI 617 / HOLGA 612 / CANON WP-1 / POLAROID 110B / PRIMO JR
AF:8f3.5 / 7-14 / 14-35 / 35-100 / 50-200swd / ec14
MF:16f3.5 / 18f3.5 / 21f3.5 / 24f3.5 shift / 28f2 / 50f1.2 / 50f3.5 macro / 85f2 / 135f2.8 / 135f4.5 macro / 70-200 SP LD

1萬

奧林尊者

咁至係人生

2萬

堂主

Fait vos jeux, mesdames et messieurs. Les jeux sont fait. Rien ne va plus!

大弟子

1萬

奧林尊者

點解可以影得咁靚

風景天文人文生態乜都有,正
Zoom: 12-35mm F2.8, 45-175mm F4-5.6
Prime: 42.5mm F1.2, 75mm F1.8, 60mm F2.8 macro

入室弟子

每張相都好有感覺,樓主再次證明用心去攝影去體驗比器材更重要!
已有 1 人評分獎分 收起 理由
TTT1023 + 1 FF什麼的,明明只是裝飾

總評分: 獎分 + 1   查看全部評分

現役:EM1.2 + 12-40 + 40-150 + 7-14 + 45.8 + 25.2 + 30.5 +300.4
退役:EM5 + 12-50

小弟子

毎一張都係精選!

1萬

準奧林宗師

可以看到ching這三年的攝影生活相當精彩!

小弟子 II

小弟亦是鉄道迷, 連鉄道員日劇的䁜舞站亦去過兩次, 真係見到日本人坐在站內看劇本.
我2010年仲用E-1影東北發展夏祭, 青森睡魔D色彩和m4/3冇得比. 近八年去了五次夏祭.
多謝分享.

3萬

奧林羅漢

Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10Rank: 10

E-1, E-300, E-500, E-520, E-P1
14-42mm F3.5-5.6, 25mm F2.8, 40-150mm F4-5.6,  12-60mm SWD F2.8-4, 50-200 F2.8-3.5, M.ZD 14-42mm F3.5-5.6, M.ZD 17mm F2.8
Hexanon 50/1.4, Hexanon 40/1.8, OM 50/1.8, Vivitar 70-210/3.5, Leica-R 50/2

入室弟子

入室弟子

goodfood 發表於 2018-10-11 13:56
小弟亦是鉄道迷, 連鉄道員日劇的䁜舞站亦去過兩次, 真係見到日本人坐在站內看劇本.
我2010年仲用E-1影東北 ...

黎梗有套係有村架純演GE電車劇