Quantcast
天下貓貓一樣貓 www.catiscat.com.hk

奧林派 奧林巴斯 松下 4/3 及M43討論區 OLYMPUS/PANASONIC USER CLUB

熱搜: OM-D PEN-F G9 GX9 GH5 GH4 ZD MZD
樓主: Man@MFHK

[PanaLeica] 一部好似走錯方向既GX……

大弟子

Man@MFHK 發表於 2018-12-16 12:05
其實G9條路無行錯,只係Pana加M4/3係硬照攝影既認受性不及拍片,換轉富士出同樣級數既APS-C賣返同樣價錢 ...

>只係Pana加M4/3係硬照攝影既認受性不及拍片

1. 樣衰
2. 樣衰
3. 早年直出JPEG color / WB好唔掂

我諗單係呢個forum已經見過好多次買機問意見,講到最後都係因為樣問題買番Olympus

大弟子

見足C 發表於 2018-12-16 12:57
外國好似叫GX9做GX7ii

日本叫GX7 Mk3
https://panasonic.jp/dc/g_series/products/gx7mk3.html
其實我都唔明Pana點解唔統一命名,一部機幾萬個名
但你話GX85、GX9真係算GX7後代?當全世界都注視shutter shock問題時,從硬件spec上黎講,GX9變返1/4000s機械快門上限我就覺得點講都係一個倒退。
多謝OM! 無你DSLR點會有LiveView!?

Panasonic: GX7 + GX8 + 14-42 + ???
Olympus: 12-100
htc: U12+
Apple: iPhone 7 Plus

大弟子

qbgabe12 發表於 2018-12-16 13:02
>只係Pana加M4/3係硬照攝影既認受性不及拍片

1. 樣衰

早年問題啫,GF1之前既機個樣同finishing又的確係有D重口味,同時畫質同WB亦不如同期既OM⋯⋯
但後來E-M1既WB亦唔見得好好,影人螢光色特別係夜晚

Panasonic: GX7 + GX8 + 14-42 + ???

1萬

準奧林宗師

論走錯方向, 點可能唔提 GF1 -> GF2 ...
「考慮器材的問題越多,考慮攝影本身的問題就越少。」
《攝影.兵書十二卷》趙嘉

大弟子

Man@MFHK 發表於 2018-12-16 14:38
日本叫GX7 Mk3
https://panasonic.jp/dc/g_series/products/gx7mk3.html
其實我都唔明Pana點解唔統一命名 ...

一睇個名就知是否水貨。

大弟子

scarlett 發表於 2018-12-16 18:02
論走錯方向, 點可能唔提 GF1 -> GF2 ...

我覺得Pana一直出機都係亂來不斷試水溫⋯⋯
GF1真後繼應該係GX1,咁GX7算唔算GX1後繼?我覺得都算既⋯⋯
但GX8呢?GX8一出我就覺得呢部機其實應該直接取代老祖宗G系,因為當年G系已經進退失據。
你望返依家富士成地類RF無反由入門到專業級都照顧到,其實證明類RF係無反來講個市場唔細。
其實GM5先係最屈機,夠細之餘仲塞到個EVF俾你,真正完美演繹M4/3價值。可惜Pana又屎忽鬼寧願出部GX85當係GM5後繼,完全無視GM5成功之處⋯⋯
好喇依家G9話要定位專業,係呀部機堅係pro拎上手我直頭重拾當年拎Nikon D300感覺,但問題係咁多年來DSLR款既M4/3根本得OM-D先做得起,因為人地賣埋樣玩復古,你出部六神合體個樣不輪不類既G9,部機操控再好都唔會有人問津,因為無人會拎部Pana既pro機去影相做job,唔同拍片友,GH早已建立到自己既一個族群,你出部三尖八角既GH6都肯定會有人買。
所以我點解話從定位上來講G9先係GX8既後繼,可惜佢走去變返一個咁多年都無成功過既形態示人,注定又係一部炮灰機。
已有 2 人評分獎分 收起 理由
ahMingBml + 1 在心中
sevensister + 1 賜酒

總評分: 獎分 + 2   查看全部評分

大弟子

Man@MFHK 發表於 2018-12-16 18:30
我覺得Pana一直出機都係亂來不斷試水溫⋯⋯
GF1真後繼應該係GX1,咁GX7算唔算GX1後繼?我覺得都算既⋯⋯
...

>可惜Pana又屎忽鬼寧願出部GX85當係GM5後繼,完全無視GM5成功之處⋯⋯

兩睇
GM line當年Pana都唔係玩玩下,同期出左25/42.5 F1.7, 12-32/35-100 輕量版, 再加埋之前20 1.7同埋 14 2.5, 做到成條輕便line up

呢種情況下係Pana 屎忽鬼又轉 concept,定係唔賣得呢? 大家都無銷售資料只係吹水下, 睇下你信邊樣野啦

--

至於G9
當然事後就見到,個設計係一雞兩味,預備下年FF機

至於做唔做得起,點都要有原點 ge, GH都要經歷左GH2因為有得hack有 cult following, GH3 開始打專業, 去到GH4/5先真正拿去做Pro Job都唔會有人覺得你有問題

大弟子

qbgabe12 發表於 2018-12-16 19:52
>可惜Pana又屎忽鬼寧願出部GX85當係GM5後繼,完全無視GM5成功之處⋯⋯

兩睇

GM佢果期真係好有心做,但做完一輪結果就係俾GF接手返GM1,而GM5我諗除左GX85應該無第二部Pana定位上比較接近,但就大左一個碼⋯⋯

如果要將下年S系FF機拉埋G9黎講,我怕只係一廂情願⋯⋯
對面罪大成功推動FF無反發展係因為無轉過mount,無論自身發現成本同用戶升級成本都相對較低⋯⋯
APS-C上FF,同mount可行crop mode邊用邊等FF鏡出。
M4/3上FF,即係等同轉會,再加上Pana機話就話個menu基本上從一而終,但機身按鍵layout其實係經常改完又改,唔係大部分都可以自定義的話真係換一次機要從頭學一次。

大弟子

Man@MFHK 發表於 2018-12-16 20:13
GM佢果期真係好有心做,但做完一輪結果就係俾GF接手返GM1,而GM5我諗除左GX85應該無第二部Pana定位上比較 ...

G9我只係指佢機身設計je
拍埋FF版 真係兄弟咁o既樣...
點睇都係一雞兩味

奧林武僧

見足C 發表於 2018-12-16 12:57
外國好似叫GX9做GX7ii

GX7-> GX7
GX8-> GX8
GX80/GX85-> GX7 MKII
GX9-> GX7 MKIII

小弟子

Man@MFHK 發表於 2018-12-16 20:13
GM佢果期真係好有心做,但做完一輪結果就係俾GF接手返GM1,而GM5我諗除左GX85應該無第二部Pana定位上比較 ...

其實GM賣得又點會唔做落去wor...現實就係唔賣得, 當真係追求輕便嘅人有幾多個仲會選擇M43呢, 仲要價錢唔係平

小弟子

shinecll 發表於 2018-12-16 12:50
GX8正呀!

GX8 + LEICA DG NOCTICRON on Flickr

GX8的確正, 唔計sensor各方面都好好, 特別係操控

3萬

堂主

敗壞之先,人心驕傲
尊榮以前,必有謙卑

存心不善信風水!
父母不孝去拜神!
兄弟不和難交友!
行止不端枉讀書!
作事乖張不聰明!
心高氣傲假博學!
為富不仁常憸財!
劫取人財勿佈施!
不惜元氣狂服藥!
淫逸驕奢上仕途!

大弟子

qbgabe12 發表於 2018-12-16 20:37
G9我只係指佢機身設計je
拍埋FF版 真係兄弟咁o既樣...
點睇都係一雞兩味

其實呢張相正正展示出Pana機身設計既問題,同係類DSLR款,三部機淨係把手位都可以唔同layout……
GH5s係似Canon,轉輪係快門後方。
G9係似Pentax同Nikon將個開關掣同快門一齊擺。
S1R就走去跟Minolta同Olympus E-30果種layout……
造DSLR款都可以搞到部部都唔一樣layout淨係開機三部之間互換的話你每次都要重新搵一次個開關係邊,靠佢搵食就大鑊囉。

大弟子

man2005 發表於 2018-12-17 00:24
其實GM賣得又點會唔做落去wor...現實就係唔賣得, 當真係追求輕便嘅人有幾多個仲會選擇M43呢, 仲要價錢 ...

賣太貴的確係一個問題⋯⋯
GM5如果賣平D三千左右淨機身其實好有睇頭。