Quantcast
天下貓貓一樣貓 www.catiscat.com.hk

奧林派 奧林巴斯 松下 4/3 及M43討論區 OLYMPUS/PANASONIC USER CLUB

熱搜: OM-D PEN-F G9 GX9 GH5 GH4 ZD MZD
樓主: singlag

[綜合] Samsung 發布 6,400 萬像素感光元件 預計下半年大量生產

奧林武僧

Ch@nSiR 發表於 2019-5-11 12:25
你覺得我係拋書包既你喜歡啦
我份人唔驚意見不合, 最驚歪論當真理

你講就係真理? 你既大部份論點,都冇實例支持,冇驗證過,得同唔得都係你講哂。技術、創意、突破,本來是一家,如果真係如你所説,非黑即白,講乜idea都ban,連希望都冇,我估全世界既科技都會停止。

1萬

奧林尊者

terence 發表於 2019-5-11 14:26
你講就係真理? 你既大部份論點,都冇實例支持,冇驗證過,得同唔得都係你講哂。技術、創意、突破,本來 ...

黑人問號
我同你講一變八同四合一係兩個唔同目的技術
一變八係谷大像素,四合一係減少像素
本身就係講緊兩個實例,仲要用實例去驗證實例?
點驗證?用架波子去驗證架寶馬係車?
你知唔知自己講緊乜……

奧林武僧

cl_pang 發表於 2019-5-11 14:23
OM比我感覺成日想做出一部終極既相機出黎,明知自己底細冇運行,就整一個自以為終極相機出黎,
結果周身 ...

係,又以EM1X為例,如果只針對輕便高速來設計,話唔定可以平幾千,用家都容易接受和明白。針無兩頭利,sport做唔到一哥,而價格太高既時候,最終會益左Fuji....

1萬

奧林尊者

man2005 發表於 2019-5-10 17:44
手機黎講, SONY上年出既48MP已經可以, 而GH5S亦都係4 合 1 pixel 黎做高iso

GH5s 個 4 合 1 係為左做即時 HDR
只能 keep 住 10MP

同一粒 sensor 既天文機 ASI294 條 graph 好得意
過左 unity gain 後 DR 突然高左, read out noise 少左
就係受惠於 quad pixel 個 HDR
unity gain 大約就係 ISO1600

Samsung 個技術按介紹就係基於 bayer layer 做 binning
可以用盡 64MP 亦可只用 16MP
但點樣處理 Bayer 單色感光
例如藍色 pixel 點去感光綠色?
暫時仲係原理不明

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

大弟子

terence 發表於 2019-5-11 14:31
係,又以EM1X為例,如果只針對輕便高速來設計,話唔定可以平幾千,用家都容易接受和明白。針無兩頭利,sp ...

宜家EM1x既情況好似係曝露哂弱點
其實Sport唔洗太高像素,反而AF同連拍要交到貨
好似Sony條路咁走其實都得
一部高像素,機能上慢少少都講得通,
另一部高感光,配合自家幾支1.2鏡已經好夠做。
PenF類似Fuji X-Pro繼續行精品,功能唔洗下下咁Top,個樣夠殺就OK,得閒出下D限量版kit。
EM/EPM系列我覺得可以Cut左佢,旗艦功能不停下放,但係下面咁多個低階系列,點會夠分。
EPL玩下機身Design/配色等等吸引D囡囡買。

以前會買epm/em終極入門機個班,我諗大部分都係會選擇手機影算。
真係唔洗整多個咁入門既系列

1萬

奧林尊者

cl_pang 發表於 2019-5-11 17:08
好似Sony條路咁走其實都 ...

EPM 應該 cut 左了
EP 以後應該會得返 EPL
反而 OMD 要考慮下四條線 ( 1X / 1 / 5 / 10 ) 會唔會太多
多左條 1X 線後我個人主張 1 同 5 整合, 只要下放 PDAF 即可
但今年會出 EM5III , 睇怕都係 keep 四條 line
已有 1 人評分獎分 收起 理由
cbaozakeruka + 1 在心中

總評分: 獎分 + 1   查看全部評分

個人網站網址改為:
http://www.orange-chansir.com

1萬

準奧林宗師

其實sensor系一樣。呢度沒咩討論空間。om用得同em1 mk2同sensor就因為目前(em1x開發時間)手頭上最好得呢粒。所以沒得選擇。OM唔同Sony。根本沒甘多resource 開發一粒新sensor剩系比部em1x用。em1x個銷售數量根本唔會太高。好難食到個數量。
em1x我覺得唔系死系sensor。而係其他evf lcd。機頂lcd 位都cut埋唔同主流spec。其實ai落電車。車。飛機都要resources.本身都擺錯。。既然時間唔夠。又主力wildlife.開始比資源去鳥類。運動呢d大路野會容易推廣好多。加上沒錯防震落左唔少開發。還有手持高解。live nd都好有用。無奈呢部機本身定位問題(sport。wildlife)完全沒關系。沒幫助。
em1x個定位同功能性能系配合唔到。搞到4不像。自然惡搞。老實除左拍減價。我唸唔到有咩理由會好賣。OM用戶都未必入ge時候。真係專業用戶根本眼尾都唔會睇呢部機。

奧林武僧

手機已經可以做哂廣角中長焦,風景合成都出到48mp....對焦又一代比一代快。 除左要淺景深,高速攝影等,一般用,真係唔洗買相機的。現在相機既賣點唔再係輕巧,而係極高質素,其實係對m43不利的。

奧林武僧

zeroken 發表於 2019-5-11 17:25
其實sensor系一樣。呢度沒咩討論空間。om用得同em1 mk2同sensor就因為目前(em1x開發時間)手頭上最好得 ...

睇過幾個live nd 評測,總結係有效,但比不上優質光學濾鏡,對於風光攝影師來講,最好都係保留光學濾鏡。咁你話EM1X打入專業市埸? 定位業餘會合理得多。

1萬

準奧林宗師

hkueric 發表於 2019-5-10 23:18
但睇返手機市場,三叔佔有率遠高於 sony

SONY不知幾識做生意!與其大量投放資源去做手機,不如做SENSOR一哥,華為,OPPO,iPHONE,小米等等,如果個個都係用佢sensor,咁仲好賺得多!

1萬

準奧林宗師

WADE_KENNETH 發表於 2019-5-11 08:04
冇記錯下代 FUJI APSC 機身
SENSOR 肯定係三叔
但問題係 X-T3 像素高少少已經影響O左高 ISO 表現

咁要睇下SAMSUNG係用乜技術去做粒sensor喇,如果係4合一嚟逼高ISO表現,咁可能只需要出30M就已經可以達到3200-6400 都可用了。

1萬

奧林尊者

cbaozakeruka 發表於 2019-5-11 22:05
咁要睇下SAMSUNG係用乜技術去做粒sensor喇,如果係4合一嚟逼高ISO表現,咁可能只需要出30M就已經可以達到 ...

SAMSUNG 唔惹少,本身就係全球最大半導體生產商
相較起來半導體方面 SONY 十甲不入( 2018 年數據)
BSI sensor 都係 SAMSUNG 做先,SONY 跟住
呢幾年在 mobile imaging sensor 方面其實唔會差得過 SONY
但大片幅就沒有 SONY 投放得咁多
始終做細片幅 sensor 賺得仲多,大片幅市場細競爭大
cbaozakeruka + 1 賜酒

個人網站網址改為:
http://www.orange-chansir.com

1萬

準奧林宗師

Ch@nSiR 發表於 2019-5-11 23:08
SAMSUNG 唔惹少,本身就係全球最大半導體生產商
相較起來半導體方面 SONY 十甲不入( 2018 年數據)
BSI s ...

我都知Samsung 嘅晶片技術其實已經係數一數二嘅勁, 當初如果唔係心雄飛走Pentax,  咁無反嘅世界可能會改寫。 NX1 其實係走得好前。 不1現在Samsung 再次發功, 可能真是針對手機Market,  尤其係世界市場被華偉搶走唔少,。咁要諗方法追翻都好正常。如果真係益埋Fuji. 就好, 咁Fuji 就唔洗被Sony 牽住走。

1萬

奧林尊者

cbaozakeruka 發表於 2019-5-12 00:17
我都知Samsung 嘅晶片技術其實已經係數一數二嘅勁, 當初如果唔係心雄飛走Pentax,  咁無反嘅世界可能會改 ...

其實仲有其他選擇,例如 CMOSIS 都有 aps-c 同 35mm format
又或者好似 Leica 咁搵人度身訂造 ( 4/3 某幾塊 sensor 應該都係獨家訂造 )
問題係 Sony 投放落大片幅資源多,產量大
買佢野成本平好多……

入室弟子

cl_pang 發表於 2019-5-11 09:01
技術展示,一係好似a7r,專係出高像素,高iso表現留返比其他系列。

aps-c 可以有幾高像素 / 幾好的iso
佢做到時, 135ff 一早做到

而家apsc 無反,機同鏡都同 135ff 重量/size 差無幾(xh1 仲重過a7r2), 當下一代60mp 的135ff cmos 量產後,直接用135ff 機 + crop mode 一機兩味仲好