Quantcast
天下貓貓一樣貓 www.catiscat.com.hk

奧林派 奧林巴斯 松下 4/3 及M43討論區 OLYMPUS/PANASONIC USER CLUB

熱搜: OM-D PEN-F G9 GX9 GH5 GH4 ZD MZD
查看: 2994|回復: 76

[請賜教] M43 FF 雙修之路

小弟子

GH1是自己第一台正式的相機,那時候甚麼也不懂(其實現在也是...),開始入坑M43 (再上一台是LX3)
GH1 -> G3 -> GM1 -> GH3 -> GX8 -> Pen-F + GH5
近年心思思想入FF (影人多,廣角-中焦段還是FF有優勢)
帶兩個小女兒出外玩通常帶2-3枝定焦,雖然也有好幾枝變焦但始終用不慣和「感覺」同定焦爭少少
成日忙著換鏡換鏡換鏡

考慮過A7iii、EOS R 同 EOS RP後,前幾天入手EOS R
配了枝當初最無可能諗到自己會配超巨形嘅 28-70 F2.0

買之前已經預料好大枝同重
結果上手用了一兩次還算ok
可能因為之前帶出街用得最多的配搭是 12 f1.4 + 17 f1.2 + 42.5 f1.2 也不算輕

淺景深(FF f2.0 vs M43 f1.2-1.4)和重量(1.9kg vs 2.1kg)其實沒差很遠
但不用換鏡,結果方便很多很多
反而是沒了24端和85端感覺差比較大

現在要苦惱重整鏡頭,必留的應該是GH5 + 40-150 f2.8
長焦M43真的很大優勢
40-150 f2.8 只是留來影女兒的運動會和表演也值得
另外就是12-35 和 17.5 f0.95 拍片用 (雖然很少幾會)

哪些還值得留,大家有意見麼?

鏡群:
8-18 f2.8-4/ 12 f1.4/ 12-35 f2.8/ 12 f2.0/ 12-100 f4/ 15 f1.7/ 17 f1.2/ 17 f0.95/ 25 f1.4/ 40-150 f2.8/ 42.5 f1.2/ 45 f1.8/ 75 f1.8/ 100-300 f4-5.6
已有 1 人評分獎分 收起 理由
sevensister + 1 正呀喂

總評分: 獎分 + 1   查看全部評分

小弟子 II

8-18 CANON未有廣
12 F1.4 / F2.0 是但KEEP一支
12-100MM方便又有長焦 旅行用
15MM F1.7  輕便, 隨身配部GM1
40-150MM 長焦
42.5/ 45MM 是但KEEP一支
75MM M43用家正常都會留
100-300 唔洗多講 你都話長焦係M43優勢

其他你講左話KEEP 我就唔多講

入室弟子

我都是四月頭入手了canon RP因為真係好輕
而本身我是用EM1 II連直倒,本身有sigma 16.4 、30.4、12-40pro、35-100 F2.8、7-14 F4、75-300、8魚餅、45.8。
因工作及興趣需要,我經常會於室內拍攝,又會影大合照,亦會影遠距的運動,所以m43我現主攻標準至遠距,只留了方便拍攝活動及遠景的鏡頭,sigma 30.4、12-40pro、35-100 F2.8、75-300、8魚餅、45.8。
而135就主攻廣角至中距,現入了24-105 F4、35.8、50.8、17-40F4,之後會想入50.4及75-300或100-400試下。
相機進程:Contax-T2>Fujifilm-S100fs>Olympus-E620>E30>E-M5>E-M1>e-m1 II
Instagram:Seven_HK

入室弟子

ff + 一部rx10 可能仲好

大弟子

singlag 發表於 2019-5-16 04:55
ff + 一部rx10 可能仲好

我而家正是一部135FF加部RX10IV,大部份已經COVER 哂需要範圍.M43我會等OM支新大炮出了睇吓,或者會有部EM1 II

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

無反多修中
user

奧林武僧

M43有14bit的話,基本已經唔會差過FF。不用相修。

入室弟子

attilastone 發表於 2019-5-16 08:57
M43有14bit的話,基本已經唔會差過FF。不用相修。

日光日白就係既
夜晚或室內環境暗, 就算FF都唔係部部掂, 都有高低之分

奧林武僧

andy350d 發表於 2019-5-16 09:24
日光日白就係既

所以夠用就得,要更好的,3修就是。

2萬

奧林宗師

有點迷思樓主先要搞清楚,免得越買越多,因為見你都幾捨得投資落攝影度。
現今手機影相功能一日千里,諗返自己點解唔用手機而用相機,係應付不同場合同對畫質有要求,但自己個平衡點係邊?
先問自己有D咩場合你會影而你手上枝28-70 影唔到?或者買返canon 鏡取代你手上既M43 鏡。
再睇返自己曾經影過既有咩相係你覺得impressive 讓你覺得有需要留返某枝鏡?
要答你放邊枝買邊枝好容易,但都係出於我地自己習慣同取向,反而未必貼合你自己既心意同需要,總之,用得最少果D就放啦。

奧林武僧

andy350d 發表於 2019-5-16 09:24
日光日白就係既

其實M43用大光圈鏡,低光表現都非常正。

奧林武僧

hkueric 發表於 2019-5-16 10:34
有點迷思樓主先要搞清楚,免得越買越多,因為見你都幾捨得投資落攝影度。
現今手機影相功能一日千里,諗返 ...

手機冇相機既手感,冇相機平衡感...冇觀景器,影風景來講,都唔係好方便。影人像就故然FF,就算只係影風景來講,都值得FF

2萬

奧林宗師

terence 發表於 2019-5-16 10:46
手機冇相機既手感,冇相機平衡感...冇觀景器,影風景來講,都唔係好方便。影人像就故然FF,就算只係影風景 ...

我都話每個人都有自己個平衡點,我早幾年去瑞士影湖光山色夠靚,我都見有人用tablet 影
咁佢接受咪OK囉,我用M43 影係唔夠135底靚,咁我接受到咪OK囉
D人嫌135都唔夠靚,要用數碼背添,咁人地有錢又唔介意重咪OK囉

5萬

奧林方丈

Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12Rank: 12

hkueric 發表於 2019-5-16 10:34
現今手機影相功能一日千里,諗返 ...

在下覺得好多時買器材唔一定係功能或畫質先決, 甚至同現有既器材重叠都可以. 主要原因可能好簡單例如只係想用下或攞上手既感覺好好... etc, 所以結論係鐘意而預算又 ok 既話就買, 當試下其他系統既機鏡.

當然, 正如你所講樓主可能有點迷思要先要搞清楚. canon rf 28-70 睇落幾正而係咪可以取代到 m43 鏡基本上只有佢至最清楚.
"徵求男子漢參加危險旅程. 薪水微薄, 天氣苦寒; 會有幾個月漫長的完全黑暗期, 經常處在危險當中, 不知能否安返..... 若能成功, 即得榮耀與名望." - sigma sd1

2萬

奧林宗師

attilastone 發表於 2019-5-16 10:11
所以夠用就得,要更好的,3修就是。

想分享一段由我師父憶述當年幫鄭秀文係2006年影演唱會掛場用poster 既小插曲,話說當時主力攝影師係用Canon EOS 1D Mark II N,師父只係場邊個助手用部 Olympus 既E-500 在旁影,鄭秀文當時竟然揀咗E-500 影既一張做poster,咁即係最重要既係相機背後操控果個人既實力係多於部機,問題又返黎啦,咩叫做最好既相機?就係你最熟用果部相機,只要做到人機合一既,咩牌子,咩底又有乜所謂,自己舒服咪得囉
已有 5 人評分獎分 收起 理由
tung323 + 1 賜酒
mikiche + 1 這時只要微笑就可以了
hoooming + 1 在心中
why + 1
見足C + 1 只有43用家才知道的世界

總評分: 獎分 + 5   查看全部評分

小弟子

大家comment很有意思,更加加強我留多點鏡在M43的意思
可能因為我年資短,一入坑就是M43開始,而不是很多人以前用FF或APS-C再轉M43,成日會心痕想親身試(實戰用)
初試後,亦更加認為M43絕對有它的優勢和繼續發展下去的地方

對我來說(絕大部份是影四歲半和歲半的女兒),同埋會哂相,一兩星期最少同佢地出一次郊遊
室內反應、質素、景深控制這幾樣都是我考慮的,亦是我期望FF可以有更好表現的地方
個人感覺M43(F1.2-1.4系列)的最淺景深是最「balance」的,再淺啲背景根本化到認唔返在哪裡,一兩張就夠,張張咁無意思
變焦一到室內就要chur高ISO真影出來通常不滿意,因為兩小孩子通常不是坐定定給我影的

昨天第一次帶新機+鏡短遊,室內效果滿意,只是機身反應、對焦速度和準確度跟之前GH5還有距離,我猜跟em1 ii 和em1x會差更裹
影完一張相竟然會「疾一疾」0.幾秒先可以再影
初試效果跟從前差不多,但不用一直換鏡,跟兩小孩子一起玩更容易,室內算是滿意

跟用開12mm f1.4效果相近

跟用開12mm f1.4效果相近

跟用開17mm f1.2效果相近

跟用開42.5mm f1.2效果相近