Quantcast
天下貓貓一樣貓 www.catiscat.com.hk

奧林派 奧林巴斯 松下 4/3 及M43討論區 OLYMPUS/PANASONIC USER CLUB

熱搜: OM-D PEN-F G9 GX9 GH5 GH4 ZD MZD
返回列表 發新帖
樓主: ccscho

[新料/試玩/評測] 有新機

2萬

準奧林羅漢

attilastone 發表於 2021-10-14 08:23
出大d大d再大d。^^

若果OMD 出中底你買唔買先?比着我就唔買。
其實若果真係轉新mount 既我諗無咩人會入手,除非搭啲大路mount 易揾到鏡玩既先較可取

奧林武僧

hkueric 發表於 2021-10-14 12:41
其實PRO唔PRO 關個人事多過部相機,唔係個個坐落紅彗星都快三倍

幾時都正確既,但硬件唔夠人來就事實來.你去打比賽,咁一定會用最好既野,先發揮得好

大弟子

hkueric 發表於 2021-10-14 12:45
若果OMD 出中底你買唔買先?比着我就唔買。
其實若果真係轉新mount 既我諗無咩人會入手,除非搭啲大路mou ...

I think a lot of Ching will go ga. But it shall more expensive than similar grade product of Fuji-film by at least 30%
m4/3 - GF2, G7, EM-1, 25/1.4(4/3), 45/2.8, 14-50 (大奶), mmf-1&2, 9-18(4/3), 14-150 (4/3), 14-50 (細奶),14-42 X
曾經擁有 :25/1.4(m4/3) , G3 , Pana 14-45, 14/2.5 ,Pana 14-42 II
4/3 -  曾經擁有 : E400
閃光燈︰FL36 ,FL600
In love with Panasonic Leica Lens
4/3 AlReady ! (with EM-1)

大弟子

sevensister 發表於 2021-10-11 14:26
以前放棄 OM MOUNT, 之後放棄 43 MOUNT, 而家又想放棄埋 M43 MOUNT ? 係就應該屌 OM 老母 ...

M 4/3 = middle frame 44/33
m4/3 - GF2, G7, EM-1, 25/1.4(4/3), 45/2.8, 14-50 (大奶), mmf-1&2, 9-18(4/3), 14-150 (4/3), 14-50 (細奶),14-42 X
曾經擁有 :25/1.4(m4/3) , G3 , Pana 14-45, 14/2.5 ,Pana 14-42 II
4/3 -  曾經擁有 : E400
閃光燈︰FL36 ,FL600
In love with Panasonic Leica Lens
4/3 AlReady ! (with EM-1)

7萬

掌門

lumix14 發表於 2021-10-14 15:04

機身:EM1MK2 / EP2 / TG810 / OM4TI / OM1 /  OMPC / IS3 / BESSA-L / DAYI 617 / HOLGA 612 / CANON WP-1 / POLAROID 110B / PRIMO JR
AF:12-100 / 8f3.5 / 7-14 / 14-35swd / 42.5f1.2 / 35-100 / ec14
MF:18f3.5 / 21f3.5 / 24f3.5 shift / 28f2 / 35f2.8 shift / 50f1.2 / 50f3.5 macro / 85f2 / 135f2.8 / 135f4.5 macro / 135f2 ed umc

奧林武僧

lumix14 發表於 2021-10-14 15:04

正呀喂!

小弟子

ccscho 發表於 2021-10-13 09:50
就算真係轉猛,唔該揾主好人家算啦!。一係自己送埋 Sony 個口比佢食,起碼有番個似樣的 AF.  一係就黐埋 ...

咪講笑
OM 而家班高層真係會做 d on 9 嘢
人做我唔做
7出條死路係近呢幾年我對 OM 高層 ge 評價
佢哋諗得太離地了
將自己當成市場上 ge 頂端嚟 upgrade product..............

1萬

奧林尊者

Lis626 發表於 2021-10-17 10:23
咪講笑
OM 而家班高層真係會做 d on 9 嘢
人做我唔做

又調轉諗
人地做既野 om 跟住做,點同人鬥?
那怕未賣盤時,相機黎講細廠黎架咋
尤其無反年代 sensor 比人渣住個春袋

小弟子

Ch@nSiR 發表於 2021-10-17 15:15
又調轉諗
人地做既野 om 跟住做,點同人鬥?
那怕未賣盤時,相機黎講細廠黎架咋

已經唔再係跟唔跟住人哋做 ge 問題了
sensor 就當佢係一個死症
但對焦真係去到出 EM1 MK3 先開始察覺到同其他品牌 ge 差距
又例如 4K 60P 呢 d 錄影規格 (最緊要係 pana M43 都做到)
其實呢 d 已經係管理層 ge 失職
市場上唔係做到一件夠用 ge product 就有足夠多人買
要吸引到買家就要有特色
就好似 fuji 咁
佢成像唔見得好出色
但一個"富士色"就已經令到好多人俾錢埋單
而 OM...唔好意思
真係無

1萬

奧林尊者

Lis626 發表於 2021-10-17 16:17
已經唔再係跟唔跟住人哋做 ge 問題了
sensor 就當佢係一個死症
但對焦真係去到出 EM1 MK3 先開始察覺到同 ...

對焦呢樣野由 4/3 年代到 M4/3 年代都係同人有差距架啦
OM 個定位一向都係玩平玩輕細, 玩防震, 對焦夠用
防震呢點我諗渣住部 canon R5 都無得同 om 鬥啦 ?
講真, 防震 livecomp 呢 d 個個都用既又點會無乜特色
外國 fb 生態谷其實有大量 135 滅門轉會玩 om 例子
om 一向係玩開 niche 巿場, 無乜要必用大眾目光去判斷
覺得無特色又或覺得唔好
其實某程度上係 d product 定位唔啱自己姐

其實講到尾都係錢既問題
d 野賣得平, 所有缺點都唔會再係缺點
香港玩相機其實好幸福
周圍 d 街價鬥平鬥賤咁賣, 二手巿場又大
買套 135 加支長炮可以 20k 內搞掂
當然就大家識揀

但你又去外國睇下, 除左 big sale 大特價
又或者件 product 到產品周期差不多完 ( 例子係而家既 EM1X )
否則都係硬食官價, 甚至要比 tax
又或者唔講外國, 你諗下我地澳門呢邊買攝影器材
就算而家既 EM1X 都係要硬食官價
EM1iii 加支 100400 都係講緊 20k 中埋單
最平買部 a7iii 加支 200600 啦, 講緊 30k 中左右
呢度都講緊成一萬蚊差價
我地呢邊出 EM1X 都出左十幾部, 澳門咁細黎講個比例其實好高下

反而而家個勢明朗過之前
手機當道, 相機只會越來越專門化
OM 只要識得將技能點全部點去高性能輕便同對焦, 就可以繼續生存
無之前咁多野要考慮
個人網站網址改為:
http://www.orange-chansir.com

1萬

奧林尊者

terence 發表於 2021-10-13 16:16
老母都走左,已經唔洗理個D咩半格理念,就算出medium format 都冇人阻OM啦。真心,佢搞唔好個AF就唔好再 ...

算罷啦

不如直接開個 poll , OM 如果出 4433 賣富士同價
呢度有幾多師兄埋單, 睇下結果係點
個人網站網址改為:
http://www.orange-chansir.com

小弟子

Ch@nSiR 發表於 2021-10-17 17:29
對焦呢樣野由 4/3 年代到 M4/3 年代都係同人有差距架啦
OM 個定位一向都係玩平玩輕細, 玩防震, 對焦夠用
...

首先利申先
我雖然屌到 OM 反艇
但我依然係有買 EM1 MK3
情意結 only, 我本身雙修
但 OM 係我初學影相第一部入手 ge 系統
所以我唔介意去買
反正我都叫多鏡玩

對 OM 我係愛之深恨之切
我都知好多嘢夠用就 OK
但如果咁簡單夠用就已經賣到 ge 咁 OM 就唔使搞到今時今日啦
呢個年代佢班高層都仲未醒覺仲唔係有問題???
如果你話佢係 LEICA 咁佢可以咁大支嘢
但可惜佢唔係
OM 而家好明顯就係行錯方向令到公司生存都出現問題
先講重量同體積
FF 越出越細
M43除咗長焦 d 鏡係堅有差距之外
一般焦距對於普通玩家嚟講根本分別跟本不大
所以你叫新手入 OM 應該難過登天
一間公司如果做嚟做去都係舊客其實同等死有乜分別?
OM 要生存佢首先係要留到舊客
另外就係要有新客原
但佢哋似乎二樣都做唔到

1萬

奧林尊者

Lis626 發表於 2021-10-17 18:48
首先利申先
我雖然屌到 OM 反艇
但我依然係有買 EM1 MK3

利申先
同你差不多
一樣多修
一樣係 om 出身

2021 年唔好話 om
要吸新人入坑其實大家都唔容易
如果係細心分析數據
OM 未賣盤前條數其實唔差
起碼成個集團近乎無危機
唔似得 nikon 衰左光刻機要憂柴憂米
賣盤呢個決定的確係令人反白眼
但睇返呢一年既運作
賣左盤都仲係私家X
個人傾向相信賣盤只係財技

如果有 subscribe 台灣同外地 om newsletter
其實人地個 marketing 仲係做得好好
用家群都好活躍
點解香港好似 om 已死
其實十幾年黎都係單一原因: omhk
亦都係 omuser 多年來一個 meme
香港市場推廣靠台灣元祐

不過香港下下街價鬥平鬥賤
確實又真係好難做
平身個 share 已經唔大
你點質低比 reseller 個價
都唔夠人地夠能力以本傷人

講到尾
亞洲地區吸新人入坑不如繼續專注做文青市場
真心唔好睇香港就覺得 om 好唔掂
Omhk 根本無心做大個餅
外國就睇生態市場
如果你做得好自有客仔會買你
呢幾年香港以外市場
EM1ii 同 EM1X 的確真係吸左班打雀叔叔轉會
叔叔消費力先高呢
做生意最基本係要生存
專注做好對焦,出多兩支大光圈長炮同微距
基本上夠佢地站穩陣腳
且看跟住落黎新機
同埋 50-200/2.8 同百微咩情況先
如果 rumors 無錯
下一部 EM1 個對焦應該又大躍進
情況可參考當年先 EM1ii 後 A9
sony 新 sensor 技術呢三五年都係比 m4/3 用先
EM1ii 如是
GH5s 又如是